Förbjud arbetsgivare att ersätta personal med bemanningsföretag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-27

Vänsterpartiet: Luckan i lagen om anställningsskydd (LAS) måste täppas till

Modebutiken Urban Outfitters har bestämt sig för att säga upp sina anställda och ersätta dem med inhyrd arbetskraft. Orsaken är att de anställda krävt att få teckna kollektivavtal med företaget. Man skulle kunna tro att det här utspelar sig i USA, där trakasserier, hot och bestraffning av anställda som är med i facket är vardagsmat. Men det händer i Sverige, här och nu. Och det är inte första gången.

Tidigare i år hotades de anställda på Systembolagets lager Lagena i Jordbro med att sägas upp och ersättas med inhyrd personal om de inte gick med på försämringar av sina arbetsvillkor. På ett annat lager i Jordbro hotade företaget med att ersätta alla sina anställda med inhyrd personal om de inte fick sparka fyra utvalda personer. Och i den krisdrabbade industrin har den här typen av utpressning blivit allt vanligare vid förhandlingar om uppsägningar. Mer eller mindre grov utpressning mot anställda bedrivs idag systematiskt av arbetsgivare i Sverige. Och det är möjligt därför att det finns en lucka i Lagen om anställningsskydd, LAS.

Hela poängen med LAS är att arbetsgivare inte ska kunna hota enskilda anställda med uppsägning om han eller hon inte gör som arbetsgivaren vill. När vi gör ett jobb åt någon ska vi också kunna ställa krav på att bli anständigt behandlade och ha hyggliga arbetsvillkor utan att hotas med sparken. Utan anställningsskydd har den enskilde, eller den lokala fackklubben, mycket lite att sätta emot om arbetsgivaren vill diktera villkoren själv – hotet om att förlora jobbet och bli arbetslös är effektivt, inte minst i tider då det är ont om jobb. Därför måste arbetsgivare enligt LAS kunna ange sakliga skäl för att säga upp anställda. Och säger en arbetsgivare upp folk för att sedan nyanställa kort därefter, har de som sparkats förtur till återanställning. Bara så kan godtyckliga uppsägningar i bestraffningssyfte förhindras.

Men om en arbetsgivare istället för att anställa igen väljer att hyra in personal från ett bemanningsföretag gäller inte de sparkade anställdas rätt till återanställning. Det är alltså fritt fram för företag att säga upp sina anställda och ersätta dem med andra, så länge de inte anställs i det egna företaget utan hyrs in. Möjligheten för arbetsgivare att säga ”passar det inte så byter jag ut dig” har alltså öppnats bakvägen genom möjligheten att anlita bemanningsföretag. Det är den möjligheten Urban Outfitters, Lagena och många andra utnyttjat för att pressa tillbaka de anställdas krav på anständiga arbetsvillkor.

Så här kan vi inte ha det. Om den här luckan i lagen inte täpps till kommer allt fler anställda att drabbas av hot och utpressning av oseriösa arbetsgivare, och antifackliga företag kommer att använda den för att slippa teckna kollektivavtal. Vänsterpartiet kräver därför att LAS skärps, så att det blir uttryckligen förbjudet för arbetsgivare att byta ut sina anställda mot inhyrd arbetskraft. Bara så kan de anställdas rättigheter garanteras mot oseriösa och hänsynslösa arbetsgivare.

Josefin Brink

Följ ämnen i artikeln