”Gör det enklare att anställa unga”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

Niklas Wykman, förbundsordförande MUF, vill ändra regelverket

Niklas Wykman, förbundsordförande, Muf

DEBATT Det är jäkligt tuffa tider nu, vi unga vet detta. Min vän Andreas, 24 år, ringde och sprudlade av glädje efter att han skrivit under anställningskontraktet med Systembolaget för en timanställning. Hans långa väntan på ett jobb tog slut men Andreas är bara en av få arbetslösa unga som i dag får chansen.

För att vi ska kunna klara av den här krisen gemensamt krävs det att Sverige blir mer rättvist, så att bördor och möjligheter är jämnt fördelade.

Efter många resor och möten med unga utan jobb är det ofta samma fråga som kommer, men vad ska jag göra då? Alla tips jag fick för att hitta ett jobb är ungefär samma råd som jag idag ger när vänner har frågar mig vad man kan göra.

Testa att starta eget. Många människor, speciellt unga, har fantastiska idéer som det med säkerhet går att tjäna pengar på. Tyvärr finns det mycket byråkrati, men ge inte upp utan kräv istället hjälp från Arbetsförmedlingen. Sök starta-eget-bidrag och testa din idé!

Sök praktik. Gå till en arbetsplats och erbjud dig att praktisera några veckor. Eftersom det är dyrt att anställa unga människor vågar inte företag anställa så många. Gå dit och visa att du är duktig och att du förtjänar en anställning. Även om du möter motgångar är det viktigt att du inte ger upp.

Studera till jobb. Hitta en praktisk eller teoretisk utbildning som leder till jobb och skriv in dig. Ofta är det de praktiska jobben som snabbast ökar när medvinden börjar blåsa igen. Många folkhögskolor har också skräddarsydda utbildningar som kan hjälpa.

Testa utomlands. Många har vänner som har jobbat något år utomlands för att spara ihop pengar. Många svenskar har testat ett år i Norge eller England. Detta ger inte bara ett jobb utan även ökade språkkunskaper som är värda mycket i framtiden.

Politikerna har ett viktigt ansvar att göra Sverige mer rättvist. Det är orättvist om den som jobbar eller studerar hårt inte belönas för det, men ett samhälle med stora klyftor är också orättvist. Alliansregeringen har belönat ansträngningar med skattelättnader samtidigt som dessa lättnader främst har kommit dem med låga inkomster till del.

Stora resurser har satsats för att få dem som står längst från arbetsmarknaden att få ett jobb. Där förtidspensionering tidigare var en universallösning finns nu en bred verktygslåda av sänkta arbetsgivaravgifter för unga, instegsjobb, nystartsjobb och möjlighet att jobba med den arbetskapacitet man har utan att bli av med sina inkomststöd. Sammantaget handlar det om nästan 200 000 människor som trots finanskris har gått från utanförskap till arbetsgemenskap.

Detta är bra men räcker inte. Alliansregeringen behöver göra det ännu enklare för unga att få en egen inkomst. Effektivast görs det genom att fortsätta att sänka de skatter som gör det dyrt att anställa, modernisera arbetsrätten och ta bort den lagstiftning som tvingar företag att sparka unga först.

Jag vet att det finns otroligt många unga människor drömmer om en egen lön och anställning. Sverige har inte råd att förlora stora delar av ungdomsgenerationen till utanförskap och passivitet. Politiker, arbetsförmedlare och företag måste tillsammans hjälpa till att vända denna utveckling så att fler unga får möjligheten att arbeta.

Niklas Wykman, förbundsordförande, Muf

Följ ämnen i artikeln