Vi som jobbar privat ger vård efter behov

Replik från läkare om sjukvårdsförsäkringar

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lapidus har endast en analys: Offentlig sjukvård fungerar inte för att privat sjukvård existerar. Ren skär verklighetsförnekelse. Problemen i det offentliga härrör från det offentliga och inte från det privata, skriver läkaren Nenad Zeba.
Lapidus har endast en analys: Offentlig sjukvård fungerar inte för att privat sjukvård existerar. Ren skär verklighetsförnekelse. Problemen i det offentliga härrör från det offentliga och inte från det privata, skriver läkaren Nenad Zeba.

DEBATT

REPLIK. John Lapidus är ihärdig i sitt ideologiska korståg mot privat sjukvård. Hans problem är dock verklighet- och faktaresistens. Nu han lyckats sammanväva sin världsbild med de unkna chefer som medvetet gått före i vaccinationskön. Imponerande, minst sagt. 

Lapidus har endast en analys: Offentlig sjukvård fungerar inte för att privat sjukvård existerar. Ren skär verklighetsförnekelse. Problemen i det offentliga härrör från det offentliga och inte från det privata.

Alla med privat sjukvårdsförsäkring ska enligt Lapidus tvingas tillbaka till offentlig sjukvård där alla ska utsättas för förnedring och lidande, på lika villkor.

Lapidus proklamerar att vård ska ges efter behov och på lika villkor. Problemet är att han bör rikta lampan mot det offentliga där detta ignoreras. Det är till exempel få människor som har behov att dö i en cancerkö.

Det var först när jag började jobba inom den privata sjukvården som jag kunde ge vård efter behov och på lika villkor.

Lapidus mantra är ”De privata patienterna får komma på första besök snabbare än avtalspatienter på privatklinikerna!”.

Det har dock inget med behov och lika villkor att göra. Det ligger enbart hos de offentliga upphandlarna som först säkerställer att vården ges efter medicinskt behov och på lika villkor, alltså med rätt kompetens och enligt de bästa behandlingsmetoderna.

Sedan skruvar de på avtalsvillkoren, till exempel tid till första besök, i negativ riktning utan att offra det medicinska behovet, så att det blir så billigt som möjligt.

Jag har många gånger flyttat på privata försäkringspatienter för att en offentlig patient med ett större medicinskt behov ska få gå före till operation.

De offentliga patienterna får alltså snabbare, effektivare och behovsuppfyllande vård i det privata till en kostnad som är 30–40 procent lägre än det offentligas interndebitering. 

Således uppfyller den privata sjukvården lagen om lika behandling efter behov och på lika villkor där det offentliga misslyckas fatalt. Därtill idkar den privata sjukvården välgörenhet mot den offentliga sjukvården genom att hjälpa till mycket snabbare, effektivare och till goodwill-priser.

Nu är det av största vikt att så många företag och offentliga institutioner som möjligt omedelbart köper privata sjukvårdsförsäkringar. För ni vill väl inte sjuka människor illa, som John Lapidus tycks vilja.


Nenad Zeba, läkare privat vård


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE