Debatt

V, ni saknar bra svar på landsbygdens problem

Replik från Centerpartiets Emil Källström till Vänsterpartiet om politiken för svenska landsbygden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har till skillnad från Vänsterpartiet en helhet för de lösningar vi vill se för att förbättra villkoren för landsbygden. Vi har fått igenom många viktiga förslag i Januariavtalet, skriver Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet.

Foto: Getty
DEBATT

REPLIK. Landsbygden är själen i vårt parti. Vi vill att alla ska kunna leva och förverkliga sina drömmar, oavsett var i landet man bor. Det är därför vi satsar mer än något annat parti på reformer som lyfter landsbygden och skapar jobb runt om i hela landet.

Ulla Andersson hävdar att landsbygden är mer än bara en slogan för Vänsterpartiet. Det är magstarkt av Vänsterpartiet att försöka framställa sig som ett landsbygdsvänligt parti. De enda konkreta förslagen för landsbygden Ulla Andersson presenterar i sin artikel är att behålla värnskatten och höja fastighetsskatten.

Det är knappast åtgärder som skulle stimulera landsbygden och minska klyftorna mellan stad och land.

Värnskatten är en av de mest skadliga skatterna i ekonomin. Det är en skatt som kostar mer än den faktiskt drar in i skatteintäkter. Mycket tyder till och med på att en avskaffad värnskatt skulle öka skatteintäkterna.

Att vilja behålla en sådan ineffektiv skatt som inte har någon fördelningspolitisk effekt, är inget annat än meningslös symbolpolitik av Vänsterpartiet. Det blir en straffskatt på dem som väljer att utbilda sig och specialisera sig.

Centerpartiet anser att det är viktigt att man får behålla åtminstone hälften av det man tjänar när man arbetar. Vi tycker att det ska löna sig om man har en spetskompetens eller väljer att arbeta mer.

Vi har till skillnad från Vänsterpartiet en helhet för de lösningar vi vill se för att förbättra villkoren för landsbygden. Vi har fått igenom många viktiga förslag i Januariavtalet som nu kommer att genomföras och leda till konkreta förbättringar.

Skatten på jobb och företagande kommer sänkas. Det kommer leda till fler jobb till arbetstagare och även främja egenföretagare och småföretagares villkor på landsbygden. Vi försvarar den privata äganderätten för skogsägare och kommer att genomföra ett kraftfullt bondepaket som stärker likviditeten och konkurrenskraften.

Genom att stärka möjligheterna till distansutbildning, ökar tillgången till högre utbildning i hela landet. Fler servicekontor kommer byggas ut, så tillgången till lokal statlig service finns även i mindre orter.

Dessutom satsar vi på vägunderhåll och utbyggnad av järnvägen som en del i att förbättra rörelsefriheten på landsbygden.

Centerpartiet står för en närodlad politik, där besluten ska fattas nära människor. Vänsterpartiet tror att om staten får mer makt och skatterna höjs så kommer allt att lösa sig. Vi vet att det inte är lösningar på utmaningarna som finns på landsbygden.

Vårt fokus är att driva en politik som gör skillnad på riktigt för dem som lever och arbetar på landsbygden.


Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vad har du emot landsbygden, Lööf?

ÄMNEN I ARTIKELN

Emil Källström

Centerpartiet

Ulla Andersson

Vänsterpartiet

Glesbygdsfrågan

Landsbygdspolitik