Dags att visa att ni menar allvar

I morgon röstar riksdagen om turordningsreglerna i arbetsrätten.

Om kristdemokraterna, centern och folkpartiet menar allvar med sina vackra ord om barnfamiljer, jämställdhet och individens rätt så har de då en chans:

Ta bort undantagen i turordningsreglerna – och hjälp dem som både vill vara föräldrar och yrkesarbeta.

Det skriver i dag LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och Sven-Erik Österberg (s), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Det är många som idag efterlyser förslag som de borgerliga partierna kan enas om. Det kanske inte alltid är så lätt, men det finns åtminstone en fråga där de hittills varit överens – de har sagt ja till minskad rättssäkerhet för anställda vid uppsägningar.

När de borgerliga i riksdagen, med stöd av miljöpartiet, införde rätten för företag med högst tio anställda att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägning menade vi från socialdemokraternas och LO:s sida att rättssäkerheten för individen skulle minska. Vi varnade för att främst föräldralediga och småbarnsföräldrar skulle drabbas.

Tyvärr besannades våra farhågor. Från olika håll i landet rapporteras om just sådana fall av missbruk. Fackförbundet HTF har gjort den mest omfattande undersökningen som också den visar att vi hade rätt. ”Sist in – först ut” håller på att ersättas av ”undantag för de sist anställda – ut med de föräldralediga”.

De människor som sagts upp genom att arbetsgivaren fått göra undantag från turordningen har inte ens kunnat få prövat om deras uppsägningar är sakligt grundade. De borgerliga passade nämligen på att ta bort den anställdes möjlighet att få en rättslig prövning. Så här skrev de borgerliga partierna och mp i en flerpartimotion 30 1999/ 2000:

”För att undantagsregeln ska få praktisk betydelse jämfört med nuvarande regler ska rättslig prövning inte kunna komma i fråga vare sig av arbetsgivarens urval enligt undantagsregeln eller av uppsägning som skett när arbetsgivaren använt sig av rätten att behålla arbetstagare som bedöms vara av särskild betydelse.”

Att moderaterna har den uppfattningen är inte överraskande. Det är ett parti som öppet verkar för att riva upp hela anställningsskyddet från grunden. Men detta skrevs alltså av samma kristdemokrater som i andra sammanhang säger sig vilja ha ett ”mjukare samhälle” och värna om barnfamiljer.

Det stöddes av folkpartiet som säger sig vilja värna individens rättigheter och slåss för jämställdheten, och av centern vars partiledare Maud Olofsson nu säger sig vilja värna gravida kvinnors rätt vid uppsägningar.

Men i morgon har dessa partier en chans att visa att de menar allvar med sina vackra ord. Då röstar nämligen riksdagen om ett antal socialdemokratiska motioner som kräver att rättssäkerheten i turordningsreglerna vid uppsägning återinförs, genom att dagens möjligheter för arbetsgivarna att ensidigt göra undantag tas bort.

En sådan förändring skulle vara av stor betydelse för Sveriges löntagare och en viktig markering mot diskriminering och ”slit-och-släng-tänkande” när det gäller människor.

För en rättvis och verklighetsanpassad arbetsrätt är i själva verket grunden för tillväxt i ett modernt arbetsliv. Gravida och föräldralediga ska ha rätt till trygghet. Trygga kvinnor och män är produktiva, skaffar sig hög kompetens och tar större ansvar. Det gynnar både stora och små företag.

Så om kristdemokraterna, centern och folkpartiet verkligen menar allvar med sina ord om barnfamiljer, jämställdhet och individens rätt har de en möjlighet att bevisa det i morgon.

Genom att stödja de socialdemokratiska motionerna om att ta bort undantagen i turordningsreglerna kan de underlätta för den som både vill vara förälder och yrkesarbeta.

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande

Sven-Erik Österberg, Ordf. riksdagens arbetsmarknadsutskott (s)