Man spelar vidare för att slippa må dåligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-04 | Publicerad 2016-03-30

Debattören: Därför söker så få spelberoende hjälp

Aftonbladet granskar just nu det nya spelmissbruket. Det är en alltför utbredd missuppfattning att spelberoende beror på dålig moral eller bristande karaktär, skriver debattören.

DEBATT. För de flesta som fastnar i spelberoende så slutar det med en rejäl krasch. Det är få som självmant ger upp och söker hjälp. De flesta spelar envist vidare med en sak för ögonen, att vinna pengar för att kunna ställa saker och ting till rätta.

Spelet har fått ett annat syfte än nöje och förströelse – nu handlar det snarare om ångestbekämpning. En ångest som ett destruktivt spelbeteende har skapat.

Varför söker då inte spelarna hjälp? Det beror på flera saker; Utbudet av behandling är litet och ojämnt fördelat i landet. En annan anledning är att den spelberoende skäms. Kunskapen om spelberoende hos olika samhällsfunktioner ökar inte i takt med problemets omfattning.

Det är en alltför utbredd missuppfattning att spelberoende beror på dålig moral eller bristande karaktär. I vissa kommuner finns över huvud taget ingen hjälp att få och det spär på känslan av skam och skuld.

Den spelberoende känner sig ensam och rädd och det lättaste sättet att undvika att må dåligt är att spela vidare.

Överdrivet spelande om pengar betraktas som ett folkhälsoproblem och drabbar mer än två procent av befolkningen. Det innebär närmare 165 000 personer. Drygt 260 000 anhöriga lever med en person som har spelproblem och omkring 76 000 barn bor i ett hushåll där det finns en person med spelproblem.

Spelberoende har genom åren främst varit ett manligt problem – men det håller på att förändras.

En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att allt fler kvinnor fastnar i spelberoende. Rapporten visar att bland de nya spelberoende som tillkommer varje år, var knappt hälften kvinnor.

Det är ett resultat av att spelbolagen designar spelformer som attraherar kvinnor samt backar upp det med massiv reklam riktad till målgruppen. Det började med att bingon flyttade till internet och därifrån är steget inte långt till onlinekasino som betraktas som en ur spelberoendesynpunkt farlig spelform.

Antalet spelbolag som riktar sig till svenska konsumenter har exploderat på senare år och uppgår till över 100. Tillsammans investerar de över 3 miljarder kronor årligen i reklam för att få oss svenskar att köpa spel av just dem.

Den oreglerade sidan som endast erbjuder spel via internet står för över två tredjedelar av dessa investeringar. Detta trots att det egentligen är otillåtet för dem att marknadsföra sig i svensk media, enligt lagen om främjandeförbud.

Sammantaget så finns det en stor obalans i Sverige. Såväl staten som de privata börsnoterade spelbolagen tjänar enorma pengar på svenskarnas spelande. De pengar som satsas på kunskap, forskning, behandling och kamratstöd är däremot försvinnande lite.

Detta är ett resultat av att spelberoende är en politisk icke-fråga som har varit ”för komplicerad” och därför har man kunnat gömma och glömma den i flera spelutredningar och knuffat frågan över valen.

Nu är ännu en spelutredning i gång som har till syfte att se över den svenska spellagstiftningen för att bättre kunna möta de enorma utmaningar för folkhälsan som dagens spelmarknad medför.

Vi får hoppas att det denna gång kan bli förändringar som innebär att man tvingar spelbolagen att ta den sociala skyddshänsyn som man så länge talat om. Vi får hoppas att kommunerna tvingas ta ansvar för de kommuninvånare som drabbas av spelberoende på samma sätt som man tar ansvar för till exempel alkoholproblem.

Förslaget ska presenteras om precis ett år. Till dess har ytterligare ca 100 000 människor fastnat i spelproblem. Knappt hälften kommer att vara kvinnor.

Magnus Rydeving

Föreläsare & Rådgivare Spelnykter

Security Check
Required

Följ ämnen i artikeln