Hon var inte berusad – legalisera Hadzialic

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-08-14

Debattören: Ett statsråd bör inte lämna sin post av denna anledning

0,2 promille, hade hon andats ut ett par gånger till innan hon blåste i mätaren hade hon med andra ord varit helt laglig även med Europas strängaste lagstiftning, skriver advokat Anton Strand.

DEBATT. Aida Hadzialic avgår som statsråd efter att i en poliskontroll ha haft 0,2 promille alkohol i utandningsluften.

0,2 promille, hade hon andats ut ett par gånger till innan hon blåste i mätaren hade hon med andra ord varit helt laglig även med Europas strängaste lagstiftning.

Vad säger allt detta om den svenska synen på alkohol och bilkörning?

Söker vi syndabockar att legitimera ett brett folkligt supande eller inbillar vissa av oss sig verkligen att brottet som sådant skulle vara grovt nog att motivera en förstörd karriär jämte ett lågt antal dagsböter?

Det var plågsamt att se Aida Hadzialic på presskonferensen tala som att agerandet vore så allvarligt att hon måste ta konsekvenserna och avgå. Så allvarligt är det ju inte rent objektivt och det tycker hon uppenbarligen inte heller, då hade hon ju inte valt att köra.

Full var hon tydligt bevisat inte heller denna kväll, inte ens onykter på en nivå att hon kan hänvisa till bristande omdöme, så varför hyckleriet?

Jo därför att ”rattfylleri” (som det faktiskt heter i Sverige även vid dessa alkoholnivåer där svenska myndigheter i andra sammanhang inte betraktar människor som berusade) är ett stigmatiserande brott i Sverige.

Rätt eller fel, rim och reson, är helt underordnat och rent politiskt gör man bäst i att tappa så få poäng som möjligt. Straffrättsligt är brottet samtidigt en förseelse, dagsböter men med lågt antal böter på låga nivåer alkohol.

Är det inte dags för en modernisering och uppluckring av denna – i Sverige närmast onämnbara – fråga? Länder i vår Europeiska närhet vi inte alltid betraktar som ovettiga: Danmark, Finland, Frankrike, Holland, Österrike, Schweiz och Italien, har alla gränsen satt vid 0,5 promille, precis som Sverige hade tidigare.

Även om vi inte skulle ändra lagstiftningen och låta Sverige anamma en mer internationell lagstiftning måste debatten nyanseras betydligt och stigmatiseringen upphöra. Ett statsråd bör inte lämna sin post av denna anledning och debatten bör inte kretsa kring vem som gör de största fördömandena.

Aida Hadzialic som tydligen är en fungerande minister har nu med anledning av en ren förseelse gett in sin avskedsansökan till en statsminister som en bra dag talar svag svenska, en dålig dag svenska som är inkorrekt.

Kan den ene verkligen anses värre passande för sin roll än den andre, förseelser eller ej?

Anton Strand

Advokat

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln