Alla ni män – sätt ner foten mot sexköparna

Debattörerna: Synen måste förändras – ta ert ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-31

Synen på att köpa en annan människas kropp måste ändras. Nyckelgruppen står passiv vid sidlinjen. Vi frågar oss när männen ska kliva in i kampen? skriver Jacob Flärdh och Shahab Ahmadian.

DEBATT. Ännu en man har åkt dit för sexköp. En uppburen och folkkär nöjesprofil, som i andras ögon ”inte behöver betala för sex”.

Men vi vet att det som förenar sexköpare är: makt, kvinnosyn och en lägre grad av empati. Och det som kan komma åt problemet är omgivningens reaktioner. Här behöver männen kliva in.

 

Det är ingen nyhet att män begår betalda sexuella övergrepp (läs sexköp). Men nu aktualiseras det återigen i media, efter att en nöjesprofil från en folkkär familj har påkommits med, och sedermera erkänt, att han begått brottet.

Han åkte fast i polisens jakt på ”dubbelswishare” på en massagesalong på Östermalm. Andra som fastnat i torsknätet: en vd, en kungavän, och en elitidrottsman.

Men de allra flesta torskarna fångas inte. Under de fyra månader som polisen spanat på thaimassagesalongen på Östermalm har hundratals män betalat för hela 2 700 sexköp. Det är fruktansvärda siffror.

 

Tyvärr har det skett alldeles för lite preventivt arbete för att förändra killars och mäns syn på sexköp. Men för bara någon vecka sedan släppte Jämställdhetsmyndigheten kampanjen ”Låt inte tystnaden tala”. Denna kampanj riktar sig, till skillnad från tidigare informationskampanjer, inte till sexköparna själva – utan till omgivningen.

För faktum är att den som betalar för sex ofta är mer orolig för hur omgivningen reagerar än för att bryta mot lagen.

 

Därmed finns ett stort ansvar framförallt bland andra män – hur de agerar kommer att påverka många människor. Här har mansdominerade miljöer ett stort ansvar.

Inställningen till betalda sexuella övergrepp på kvinnor och barn på till exempel vissa gym, i idrottsklubbar, i techbranschen och finansvärlden måste vädras ut och förändras i grunden.

 

Vi ser på nära håll hur förövare avhumaniserar kvinnor och barn. I rapporten “Sexköparens värld” framträder bilden tydligt. Sexköpare skapar sig en fantasibild av utsatta kvinnors livssituation och rättfärdigar sina övergrepp, för sig själva och andra. Och exploateringen letar sig ned i åldrarna i takt med att sexköp normaliseras.

Genom manipulation, hot eller löften om lättförtjänta pengar luras barn och unga in i denna form av exploatering.

 

För 24 år sedan blev Sverige det första landet i världen att kriminalisera sexköp. Det innebär att det är olagligt att köpa, men inte att sälja sex. Syftet är att kunna erbjuda hjälp, stöd och exit ur en exploaterande situation i stället för att ytterligare förstärka utsattheten.

Men lagen har en ytterligare dimension – att slå fast att handel med kroppar är skadligt för både individen och samhället. Sexhandeln bygger på exploatering och maktövertag som förstärker ojämlikheten i samhället.

 

Att en av sju tillfrågade män är positivt inställd till att andra köper sex visar att Sverige inte har lyckats implementera de normativa effekter som sexköpslagen hade som målsättning. Vi har ett stort arbete framför oss med att ändra synen om att köpa tillgång till en annan människas kropp.

Men nyckelgruppen för att kunna göra den riktiga skillnaden står passiv vid sidlinjen. Vi frågar oss när männen ska kliva in i kampen?

Det handlar om alla män – men framförallt mansdominerade områden och arenor måste ta sitt ansvar. Vi behöver fler som arbetar preventivt med killars och mäns syn på betalda sexuella övergrepp. Kulturen och kvinnosynen måste förändras i grunden.

 

Nästa gång du står och eftersnackar med andra män efter ett tungt pass på gymmet eller tar en AW med grabbarna på kontoret – ta tillfället i akt att lyfta frågan om sexköp och var tydlig med att samtycke inte kan köpas. För det är där det börjar – i utkanterna av sexköparnas stängda värld.

 

Du behöver inte veta mer än följande för att ta snacket:

  1. Människohandel och betalda sexuella övergrepp är ett enormt samhällsproblem.
  2. Barns och kvinnors kroppar ska inte vara till salu.
  3. Samtycke kan inte köpas.


Jacob Flärdh, ordförande ChildX
Shahab Ahmadian, ordförande Män

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln