Debatt

Ta chansen – förbjud svenska minkfarmer

Djurens rätt: Socialdemokraterna har en historisk möjlighet i höst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det börjar bli pinsamt att prata om att djurskyddet i Sverige skulle vara ett av världens bästa. Men vi har fortfarande chansen att hinna ikapp, om S står upp för folkets vilja och på sin kongress fattar beslutet att lägga ner pälsdjursindustrin, skriver Camilla Bergvall.
Det börjar bli pinsamt att prata om att djurskyddet i Sverige skulle vara ett av världens bästa. Men vi har fortfarande chansen att hinna ikapp, om S står upp för folkets vilja och på sin kongress fattar beslutet att lägga ner pälsdjursindustrin, skriver Camilla Bergvall.

DEBATT

DEBATT. När Socialdemokraterna samlas för kongress i höst har partiet en historisk möjlighet att fatta ett viktigt beslut för ett stärkt djurskydd i Sverige. Nämligen att en gång för alla vilja lägga ned pälsdjursindustrin och låta en halv miljon minkar slippa ett liv i gallerbur.

Om Socialdemokraterna återigen tvekar i frågan och backar från att ta ansvar riskerar Sverige att bli Europas sista land att tillåta minkfarmer.

En halv miljon minkar föds årligen upp i små gallerburar i Sverige, enbart för deras päls skull. I gallerburar där de ska kunna utföra naturliga beteenden enligt djurskyddslagen. Men vilket rovdjur kan bete sig naturligt i en liten bur av galler, utan möjlighet att simma, jaga och klättra?

Att inte få utlopp för detta innebär stor stress och lidande för minkarna, som sedan gasas till döds för att bli lyxprodukter som går på export.

Opinionen för att avveckla minkfarmer är oerhört stark i Sverige och har varit det under många år. Nära åtta av tio svenskar och hela 88 procent av de som sympatiserar med Socialdemokraterna vill att minkfarmerna fasas ut och förbjuds.

Även experterna är eniga. I en debattartikel i DN skrev 120 forskare och veterinärer att de anser att Sverige bör följa samma väg som Nederländerna som beslutat avveckla pälsdjursindustrin.

Sveriges Veterinärförbund meddelade i september 2020 att de anser att minkfarmer inte bör tillåtas.

Nyligen gick Djurens Rätt, tillsammans med över 40 andra organisationer ut med ett stort upprop med samma budskap. Dessutom har tre riksdagspartier, L, MP och V meddelat att de vill sätta stopp för minkfarmningen.

Men Socialdemokraterna är tysta, trots att de tidigare varit det parti som drivit frågan. Vad väntar ni på?

Just nu råder stor osäkerhet om framtiden för svenska minkfarmer på grund av pandemin. Under 2021 är det förbjudet att föda upp minkar eftersom riskerna bedöms vara för stora att Coronaviruset återigen börjar spridas och mutera bland minkar i industrin.

Hur bedömningen ser ut för de kommande åren är i dag högst oklart och innebär en stor osäkerhet för de företagare som finns i pälsdjursindustrin.

Vad det däremot inte råder osäkerhet kring är att minkar omöjligt kan få utlopp för sina naturliga beteenden i små gallerburar, utan bland annat tillgång till simvatten.

Bara i år kompenseras minkfarmerna med 60 miljoner kronor för utebliven inkomst på grund av avelsförbudet.

I dagsläget bekostas också provtagningen av smitta hos minkar av skattebetalarna, en kostnad som enligt SVA uppgår till 1 284 kronor per mink och provtillfälle. Detta trots att exportinkomsterna från industrin är försumbara, knappt 0,02 promille av Sveriges totala exportinkomst år 2018.

Om det blir avelsförbud under de kommande åren, eller nya utbrott av SARS-CoV-2 på minkfarmerna, så kan räkningen för att hålla industrin under armarna bli en riktig huvudvärk för finansministern, vem det nu än är.

Ett bättre alternativ än att år efter år bevilja stöd för utebliven inkomst är att erbjuda ett omställningsstöd till yrken med bättre framtidsutsikter och färre risker. Annars riskerar vi att skapa en reservoar för ett hemskt virus i Sverige och ett fortsatt skamfilat djurskyddsrykte.

I grund och botten tror jag att de allra flesta är överens om att det är oetiskt att hålla minkar i burar bara för att några få i överklassen vill gå klädda i päls. Minkar är inga produkter, inga fabriksvaror – de är levande och kännande individer.

Det finns ingen chans att leva ett bra liv i en gallerbur. Det är sorgligt och skamligt att pälsdjursindustrin fortfarande är laglig.

18 länder i Europa har gått före och avvecklat pälsdjursfarmningen och ytterligare sju länder har föreslagna förbud på gång.

Det börjar bli pinsamt att prata om att djurskyddet i Sverige skulle vara ett av världens bästa. Men vi har fortfarande chansen att hinna ikapp, om Socialdemokraterna står upp för folkets vilja och på sin kongress fattar ett rakryggat beslut om ett starkt djurskydd även framöver.

Därför vädjar vi nu tillsammans med det svenska folket – det är dags att Sverige avvecklar minkfarmerna.


Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Minkar

LÄS VIDARE

DEBATT De sprider covid – lägg ner pälsdjursfarmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Minkar

Djur & natur

Socialdemokraterna

Coronaviruset

Djurskydd

Djurens Rätt

Sars