V: Punktmarkera de kriminella i förorten

Jo, vi tar skjutningar och ökad otrygghet på allvar, skriver Linda Snecker

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiet ser två akuta åtgärder: Få stopp på införseln av illegala vapen och få bort dem som redan finns genom att strypa rekryteringen till kriminella gäng, skriver Linda Snecker.
Foto: PER-OLF SÄNNÅS/VÄNSTERPARTIET
Vänsterpartiet ser två akuta åtgärder: Få stopp på införseln av illegala vapen och få bort dem som redan finns genom att strypa rekryteringen till kriminella gäng, skriver Linda Snecker.

DEBATT. Jag har suttit i polisbilen under broar där stenarna kan hagla. Jag har stått bredvid bilar som brinner och där brandkåren måste skyddas av polisen från stenkastare.

Jag har pratat med mamman som nu tänker till lite extra innan barnen får gå ut när det är mörkt. Jag vet hur det känns att dra sig för att gå hem från bussen i mörkret. Jag vet hur det är att hatas och hotas på nätet.

Det är inte det samhället som Vänsterpartiet vill ha. Vi vill ha ett samhälle där alla känner sig fria. Där alla får uttrycka sig i sociala medier. Där alla får vara på torget. Där polisen får göra sitt jobb.

Ibland låter det i debatten som att otryggheten är något nytt, men så är det inte.

Som tonåring gick jag och mina tjejkompisar alltid hem med en nyckel i handen för att kunna använda om en våldtäktsman skulle visa sig. Mina vänner som inte var lika blonda oroade sig över att bli skjutna av lasermannen eller misshandlade av nynazister.

Det är rent ut sagt fördjävligt att vi inte har kommit längre. Tonåren ska vara en tid att leva, inte att oroa sig för hotande män eller kriminella gäng.

Det verkar tyvärr finnas en oro över att Vänsterpartiet inte tar skjutningar och ökad otrygghet på allvar.

Staffan Norberg och Per Sundgren från Vänsterpartiet uttryckte den oron här i Aftonbladet förra veckan. Det är kännetecknande för vårt parti. Vi kan inte stillatigande se på hur vanliga människors vardag inskränks och försämras. Det som är glädjande är att Norberg, Sundgren och jag verkar vara överens om de åtgärder som behöver sättas in. Skillnaden är att jag vill mer.

Vänsterpartiet vill se en mer närvarande polis. Alla har rätt till stöd och hjälp om man drabbas av brott, oavsett var man bor. Det är en rättvisefråga.

Genom att polisen kan lära känna de boende och samarbeta med skolor och andra aktörer lokalt skapas det förtroende som Sundgren och Norberg efterlyser. Det är i socioekonomiskt svagare områden som skotten avlossas och människor dör. Det är där både förövarna och brottsoffren bor och det är där polisen ska ha en fortsatt hög närvaro.

Det är också därför som klassklyftorna måste minska, för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Det finns bara ett parti som varje dag kämpar för att minska klyftorna i samhället och det är Vänsterpartiet. Det är därför som vi vill höja skatten för rika och samtidigt sänka skatten för pensionärer och ger gratis medicin till barn.

Jag hade önskat att debatten hade handlat om kvinnors frihet, om hur vi stärker skolan och om hur polisen vässar sitt brottsförebyggande arbete, men det får pausa just nu.

Läget är akut för att det finns ett hundratal, mestadels unga män, som utför brott och skjuter ihjäl varandra, och det måste stoppas här och nu.

Vänsterpartiet ser två akuta åtgärder: Få stopp på införseln av illegala vapen och få bort dem som redan finns genom att strypa rekryteringen till kriminella gäng.

Människor skjuts på öppen gata med illegala vapen. Människor dör för att knytnävsslag har ersatts med vapen. För att minska det dödliga våldet måste de illegala vapnen bort. Polisen, tillsammans med åklagare och tullen, måste stoppa smugglingen, men polisen måste också ges verktyg för att stoppa de vapen som cirkulerar.

Kriminella personer måste punktmarkeras för att hitta vapen och vi måste införa en vapenamnesti nu.

Vi kan inte heller låta nätverken av kriminella växa, det får inte vara ett rimligt alternativ för 14-åringar att bli springpojkar och levererar vapen och droger. Där måste samhället gå in med tidiga och sociala insatser.

Oavsett anledning till att påbörja ett kriminellt beteende måste vi verkligen storsatsa, för det är oacceptabelt att barn utnyttjas och skapar otrygghet för alla. Det är en förlust åt båda hållen och inte värdigt ett land som Sverige.

Jag kan inte tänka mig en framtid där tjejer fortfarande går med nyckeln i handen rädda för alla män som passerar henne, jag vill inte ha en framtid där unga killar fostras att hantera ett vapen för att skjuta en jämnårig från en annan stadsdel.

Vänsterpartiet vill ha en framtid där alla människor känner sig fria. Vänsterpartiet vill att ett samhälle för alla och inte bara några få. Då är det nu förändringen ska ske.


Linda Snecker


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE