Låt facken sköta arbetsförmedlingen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-03

Så här skulle det kunna se ut om debattören igenom sina idéer.

I många andra länder drivs arbetsförmedlingsverksamhet av ideella organisationer och fackföreningar. Med den stora kunskapsbank som landets fackföreningar har vore det ett värdefullt inslag. Facken är väl insatta i sina medlemmars kompetensområden, de har en mycket god kännedom om arbetsmarknaden och har efter många års samarbete en förståelse för arbetsgivarnas behov. Därför är vi i Centerpartiet övertygade om att de borde vara utomordentliga som arbetsförmedlare.

Fler förmedlare skapar en valfrihet för de arbetssökande att välja och att välja bort. Arbetssökande personer är kanske de människor som är i störst behov av att få bestämma själv och påverka sin egen situation. Som politiker måste vi se oss som medborgarnas representanter och skapa ett samhälle där vi försvarar enskilda människor och inte samhälleliga system. Det är av den anledningen Centerpartiet har föreslagit att införa en jobbpeng som följer den arbetssökande och öppna upp för en mångfald av arbetsförmedlingar.

Debatten kring valfrihetsreformer har varit lång i Sverige. Steg för steg har saker också avmonopoliserats. Taxirörelsen, skolan, hälso- och sjukvården, hemtjänsten och apoteket. Steg för steg öppnas det upp för en mångfald av aktörer inom en rad områden som ökar tillängligheten och ger enskilda såväl rätt som en möjlighet att välja själva.

Arbetsförmedlingstjänster införs från den 1 juli 2010 i Lagen om valfrihetssystem (LOV) vilket gör att vi framöver kommer ha ett flertal fler aktörer som förmedlar jobb inklusive den offentliga Arbetsförmedlingen. Det är ett utmärkt förslag, ju fler som förmedlar jobb desto bättre är det för den enskilde.

Centerpartiet välkomnar den förändring som sker till sommaren men ser också problem med att den offentliga Arbetsförmedlingen både är beställare, förmedlare och kontrollant – och kontrollerar därför såväl sig själva som sina konkurrenter. Vi vill inte bara införa en jobbpeng som följer den arbetslöse, vi vill också att den offentliga Arbetsförmedlingen på sikt enbart gör myndighetsutövande uppgifter som att bedöma jobbpengens storlek, upphandling, kvalitetskontroll och uppföljning. På det sätter öppnas en helt ny möjlighet för arbetssökande att välja sin förmedling, genom att den då sköts av ett stort antal av privata initiativ, såsom föreningar, fackföreningar och utbildningsföretag.

Ökad konkurrens ger högre effektivitet. En mångfald av olika aktörer leder till bättre specialisering. En mångfald av aktörer sporrar också till bättre samarbete med arbetsmarknad och näringsliv. Detta gagnar den som söker jobb. Jobbpengens storlek bör vara som den är i Australien, det vill säga olika stor beroende på hur långt bort man står från arbetsmarknaden. Jobbpengens storlek blir då större ju svårare man har att hitta ett jobb. Detta för att fokus ska ligga på dem som har det svårast.

För oss i Centerpartiet är den höga arbetslösheten bland unga såväl som hos invandrare oacceptabel. Arbetslöshet skapar ohälsa och riskerar att få långvariga konsekvenser. En större mångfald av arbetsförmedlare skulle hjälpa de jobbsökande på ett mer nischat sätt.

Fackförbundet Jusek har haft fler privata arbetsförmedlingar för sina medlemmar men utan reella ekonomiska muskler blir det svårt att driva på långvarig basis. Med en offentlig jobbpeng som följer den arbetslöse byggarbetaren, juristen, civilingenjören, läraren eller butiksbiträdet skapas det helt andra möjligheter att driva dessa specialiserade förmedlingar. Här kan fackförbunden spela en ovärderlig roll i matchningen mellan sina medlemmar och jobben.

Annie Johansson

Riksdagsledamot (C)

Ordförande i processgruppen för Jobb & Utanförskap

Följ ämnen i artikeln