Grisskandalen dåligt betyg för Erlandsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-10

I dag träffar Djurens rätt jordbruksministern – här är organisationens fempunktsprogram för bättre grishållning

DEBATT I dag träffar Djurens rätt jordbruksminister Eskil Erlandsson med anledning av Djurrättsalliansens fruktansvärda avslöjanden om vanvård av svenska grisar. Den djurskyddspolitik han haft ansvaret för har genom skandalen fått ett svidande underbetyg. Nu är det hög tid för Eskil Erlandsson att stärka sin trovärdighet. Det kan han göra genom att ta initiativ till djupgående och långsiktiga åtgärder för att förändra grisarnas verklighet.

TV och tidningar har de senaste veckorna varit fyllda med fruktansvärda bilder. Smutsiga, såriga grisar på betonggolv som saknar halm. Ordföranden för slakttföreningen Swedish Meats har avgått, efter makabra bilder från hans gård på grisar som håller på att äta av en död, förruttnad gris. Det handlar inte om några enstaka fall av vanvård. Djurrättsalliansen har under två års tid dokumenterat missförhållanden hos ett hundratal svenska grisfarmare.

För att komma till rätta med ett så utbrett systemfel krävs ett radikalt nytänkande när det gäller regeringens djurskyddspolitik. Eskil Erlandsson måste nu visa att han är beredd att ställa sig på grisarnas sida och sätta deras välfärd i centrum. Även om det kommer att bli dyrt och leda till högljudda protester från grisindustrin. Allt annat skulle vara ett stort svek mot grisarna och ännu mer underminera jordbruksministerns trovärdighet hos en upprörd allmänhet med grisstallarnas helvete på sina näthinnor.

Vi talar inte om några kortsiktiga panikåtgärder för att lugna en tillfällig folkopinion. Inget kosmetiskt partiflörtande med väljarna inför valet 2010. Nej, vi talar om djupgående och långsiktiga förändringar för grisarnas skull och för Sveriges trovärdighet i djurskyddsfrågor.

Djurens rätt har under flera år påtalat missförhållandena för svenska grisar. I vår rapport från 2006, "Grisarnas liv och död", ställde vi krav på förändringar. Nu återkommer vi med krav på förbättringar och mot bakgrund av grisskandalen förväntar vi oss att Eskil Erlandsson denna gång tar till sig det vi har att säga och agerar för grisarnas bästa.

Djurens rätt kommer under uppvaktningen av jordbruksministern i dag att kräva att han snarast tar i tu med att motverka de allvarliga systemfel som finns i grisindustrin. Fel som leder till att djurskyddslagen inte uppfylls och att grisarna lider. I och med grisskandalen är det väl uppenbart för var och en att det är mycket viktigt med fler oanmälda kontrollbesök hos grisuppfödarna. Det måste finnas ett tydligt regelverk och tillräckliga resurser för att lidandet inte ska kunna fortgå bakom stängda dörrar.

Till skillnad från kor, får och getter har grisar i livsmedelsindustrin ingen lagskyddad rätt att få vara utomhus på sommaren. Sanningen är att de flesta svenska grisar lever sina liv i trånga, stimulansfattiga inomhusmiljöer utan någon möjlighet att tillgodose sina naturliga behov av att springa omkring, böka och beta utomhus. En naturlig grismiljö är så långt ifrån de svenska grisfabrikerna man kan komma: en flock på omkring fyra honor med sina ungar som lever fritt i naturen.

Ett allvarligt problem som Djurens rätt länge påtalat är den obedövade kasteringen av smågrisar. För att motverka att köttet luktar och smakar illa kastreras hangrisar när det bara är några dagar. Ingreppet görs utan bedövning och är mycket smärtsamt för grisarna. Forskning har visat att smärtan kan finns kvar hos grisarna under flera dagar efter kastreringen.

Dessutom öppnar grisskandalen upp för mer djupgående etiska frågor om människans förhållande till djur. Vad är det för mentalitet som leder fram till fasan i grisstallarna och vad kan vi göra för att ersätta grisuppfödningen med produktion av vegetariska alternativ?

Nu är bollen hos dig, Eskil Erlandsson. Vad tänker du göra för att lugna alla som är förtvivlade och arga efter vad som hänt? Grisskandalen visar att den djurskyddspolitik du hittills stått bakom inte fungerar. För att minska grisarnas lidande uppmanar Djurens rätt dig att ta initiativ till:

Att det avsätts tillräckliga resurser till länsstyrelserna för att de ska kunna utföra effektiva djurskyddskontroller.

Att Jordbruksverket får i uppgift att skärpa och förtydliga reglerna för grishållning och djurskyddskontroller.

Att alla grisar får rätt att vistas utomhus.

Att det blir förbjudet att kastrera smågrisar utan bedövning och smärtlindring

Att den vegetariska maten hamnar mer i politiskt fokus som ett sätt att minska risken för att grisar och andra djur utsätts för lidande i livsmedelsindustrin.

Alexandra Leijonhufvud, förbundsordförande, Djurens rätt
Linda Björklund, etolog, Djurens rätt

Följ ämnen i artikeln