Undersköterskorna måste få mer betalt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-21

Kommunal: Trots utebliven samordning – våra krav står fast

DEBATT. Att det inte blir någon LO-samordning i avtalsrörelsen 2016 rubbar inte Kommunals krav. Vi kommer att kräva förbättrade arbetsvillkor och höjda reallöner för alla våra medlemmar. Lägstalönerna inom våra yrken måste upp.

Vi står självklart fast vid vårt krav att den stora kvinnodominerade yrkesgruppen undersköterskor måste få större löneökningar än jämförbara mansdominerade yrken. Det är inte rimligt att en undersköterska tjänar 2800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare, trots att de har lika lång yrkesutbildning.

Ingen förklarar det bättre än undersköterskan Olivia Fransson, 23 år, som intervjuas i Svenska Dagbladet: ”Vi jobbar inom ett kvinnodominerat yrke, det speglas i lönen. Bara för att man jobbar med människor ska man tjäna mindre, så ska det inte vara. Alla behöver inse hur betydelsefullt vårt jobb är.”

Kommunal känner ett starkt stöd för att driva undersköterskornas sak i avtalsrörelsen 2016. Från medlemmarna och från brukare och anhöriga i vården och omsorgen. Från andra fackförbund, från arbetsgivare, från den breda allmänheten och från ekonomer.

Undersköterska är ett framtidsyrke med akut rekryteringsbehov. Enligt Statistiska Centralbyrån kommer det att saknas 160 000 undersköterskor år 2035. Det beror på den generationsväxling som vården och omsorgen står inför när stora pensionsavgångar väntar. Och på att befolkningen lever allt längre och därmed får ett allt större vårdbehov. Att undersköterska redan i dag är ett bristyrke har uppmärksammats av experter, arbetsgivare och politiker.

Det krävs alltså en rejäl satsning på undersköterskors löner och arbetsvillkor om unga människor ska vilja välja det yrket. Men det är inte bara antalet undersköterskor som behöver öka. Det behövs även en djupare förståelse för yrkets viktiga roll – för välfärden och för hela det svenska samhällsbygget.

Det kvalificerade arbete som undersköterskor utför blir mycket tydligt i äldreomsorgen. Många som bor på äldreboenden är redan sjuka och dementa och behöver kvalificerad vård. Omsorgskvalitet skapas i det ögonblick som personal och brukare möts. Det är undersköterskorna som möter de dagliga problemen och som bäst vet vilka lösningar som fungerar för de äldre, och vilka som inte gör det.

Samtidigt är undersköterskorna livsviktiga för att Sveriges arbetstagare över huvud taget ska kunna gå till jobbet om dagarna. Någon måste ta hand om industriarbetarna när de blir sjuka och behöver vård. Någon måste sköta om de gamla, så att tjänstemännen kan jobba istället för att vårda sina föräldrar. Allt detta gör undersköterskor. Deras arbete är avgörande för den svenska tillväxten.

Nu måste det börja märkas på lönen, precis som undersköterskan Olivia Fransson säger. Samhället måste erkänna hur betydelsefullt undersköterskeyrket är.

I våras undertecknade LO-förbunden gemensamma mål som gäller fram till år 2028, och som anger färdriktningen i kommande avtalsrörelser. Ett av målen som LO har förbundit sig till är att värdediskrimineringen – alltså att kvinnodominerade yrken betalas sämre än mansdominerade yrken – ska minska med en halv procent om året. Att Kommunal kräver en särskild lönesatsning på undersköterskor är ett sätt att ta ansvar för vad samtliga LO-förbund har enats om.

Vi går in i avtalsrörelsen med stark medvind. Både välfärden, tillväxten och jämställdheten kräver höjda undersköterskelöner. Kommunal står på medlemmarnas sida och det gynnar hela samhället.

Annelie Nordström,

förbundsordförande Kommunal

Lenita Granlund,

avtalssekreterare Kommunal