Släpp prestigen om vi ska stoppa gängvåldet

Socialdemokraterna: Politiker från alla partier har ett ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-11

Det krävs långsiktiga åtaganden mot gängkriminaliteten som spänner över flera mandatperioder. Som omfattar hela samhället och alla politikområden. Vi kommer att behöva göra sådant vi aldrig gjort tidigare, skriver Magdalena Andersson, Ardalan Shekarabi, Lawen Redar och Teresa Carvalho.

DEBATT. Gängvåldet skakar Sverige i grunden och dess hänsynslöshet drabbar människor i hela landet. Oskyldiga liv släcks i en våldsspiral som samhället tappat kontrollen över. Hundratals svenskar lever i omedelbar fara, andra oroar sig för nära och kära eller är förtvivlade över vart Sverige är på väg.

Vi befinner oss i en nationell kris. Då behöver vi göra som i tidigare kriser, som under pandemin eller när Ryssland invaderade Ukraina, tänka nytt och vidta tidigare otänkbara åtgärder.

 

Politiker från alla partier har ett ansvar att lägga enkla lösningar och billiga poänger bakom sig. Att ensidigt fokusera på ett perspektiv – oavsett om det är drogmarknaden, invandring eller ekonomiska klyftor - kommer aldrig att lösa problemen.

Det är dags att släppa prestigen och konstatera att ingen regering – vare sig nuvarande eller tidigare – har lyckats vända utvecklingen med eskalerande gängkriminalitet. Sverige blir farligare för varje dag.

 

Här och nu behöver regeringen agera och styra myndigheterna bättre. Varje nytt dåd skapar stort lidande och ökad oro.

Då räcker det inte med utredningar som eventuellt kan leda till förändringar först om några år. Inte heller räcker det att kalla till samtal för att informera om framtida åtgärder.

Ulf Kristersson behöver ta kontrollen och se till att Polisen avlastas och att brist på personal och pengar inte blir ett hinder för att slå en järnring kring de unga killar som står på tur att mörda, och akut skydda de som riskerar att mördas.

 

Men framför allt krävs ett helt nytt angreppssätt för att stoppa gängkriminaliteten. Att bara fokusera på att skärpa straffen och låsa in fler gängkriminella räcker inte. För att bryta nyrekryteringen krävs så mycket mer.

Det krävs långsiktiga och långtgående åtaganden mot gängkriminaliteten som spänner över flera mandatperioder. Som omfattar hela samhället och alla politikområden. Vi kommer som samhälle att behöva göra sådant vi aldrig gjort tidigare.

 

Sverige behöver ta igen och göra upp med decennier av försummelse av städernas förortsområden, där alldeles för många barn och unga lämnats vind för våg.

200 000 barn och unga lever i dag i områden som präglas av kriminell närvaro och social utsatthet. Där inkomsterna är låga, skolan undermålig, och bostadsförhållandena svåra. Där omgivningen inte tillräckligt klarar att kompensera för när det finns brister i föräldrars möjligheter att uppfostra sina barn.

 

Alla unga vill såklart ha en roll i samhället. Man vill vara någon, bli respekterad och höra till. Men det har vuxit fram en gängkultur som ökat avståndet till det svenska samhället. Där unga söker respekt och status bland kriminella, och beredda att plocka upp vapen för att höra till.

Vi är många som inte längre känner igen vårt Sverige och som är förtvivlade över utvecklingen. Det är ett stort misslyckande.  

 

Inget skadar ett samhälle så mycket som när människor inte längre upplever att vi alla hör ihop.

Samhället måste kliva fram och ta tillbaka kontrollen. Bryta segregationen och öka sammanhållningen. Se till att tillhörigheten till gängen ersätts med tillhörighet till Sverige.

Det kommer ta tid, Det kommer vara ingripande. Och det kommer vara dyrt. Men det är nödvändigt. För bara så kan Sverige blir tryggt igen.

 

Vi måste åter hissa den svenska flaggan på varje torg i hela landet för att visa att vi alla är del av samma samhällsgemenskap. Och det måste betyda något.

Det svenska samhället ska finnas där för medborgarna och förvänta sig något av medborgarna.


Magdalena Andersson, partiordförande (S)
Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson (S)
Lawen Redar, sammankallande politikutvecklingsgrupp ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk” (S)
Teresa Carvalho, sammankallande politikutvecklingsgrupp ”De kriminella gängen ska knäckas och nyrekryteringen ska stoppas” (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.