Vi har fått nog av ojämställda löner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-04-16

Kommunal: Därför varslar vi om strejk i hundra kommuner

Sjuksköterskor på Karolinska sjukhuset manifesterade mot usla villkor 2008.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

”En människa förlorar i genomsnitt 3,6 miljoner kronor under ett arbetsliv bara för att hon är kvinna. Det motsvarar en villa här i Göteborgsområdet, en väldigt stor båt eller uppåt 200 ­semesterresor för en hel familj. Det här är ingen självklarhet, det är en stöld!” Så sa Socialdemokraternas partiledare Stefan ­Löfven i sitt installationstal på ­S-kongressen.

Vi på Kommunal kan inte annat än hålla med Stefan Löfven. Vi ser hur stölderna pågår varje månad, varje vecka, varje dag. Vi ser hur ­kvinnodominerade grupper systematiskt lönesätts sämre än mans­dominerade. Vi ser det skrämmande tydligt nu, i pågående avtalsrörelse. Stölden från kvinnorna fortsätter och intensifieras och stöldvågen är sanktionerad av ­politikerna i SKL:s styrelse och förhandlingsdelegation. Det kan vi ­inte acceptera. Därför varslar Kommunal nu om konflikt i Sveriges kommuner och landsting.

Vår motpart SKL vill se industrins löneökning på 6,8 procent över tre år som det enda märket för årets avtalsrörelse. Kommunal, och ett enigt LO, kräver 1 740 kronor på tre år i kronpåslag för alla avtalsområden där genomsnittslönen är under 25 000 kronor i månaden. Det är kvinnorna som utgör de stora grupperna i lönelägena under 25 000. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ska öka ytterligare så är krontals­påslagen helt avgörande. Det är jämställdhet i praktiken.

Det kan vid en ytlig betraktelse tyckas att detta med procent i stället för kronpåslag inte borde få så stora konsekvenser. Men Kommunals medlemmar straffas dubbelt.

Då Kommunals medlemmar har lägre lön än till exempel ­industriarbetarna får de också lägre löneökning om ökningen sker i procent och inte i kronor.

Kommunals medlemmar får som regel negativ löneglidning, medan mansdominerade yrkesgrupper som regel får positiv ­löneglidning.

Rent konkret innebär det att löne­skillnaderna kan öka med 800 ­kronor på tre år om man räknar på en genomsnittslön på 22 100 för Kommunals medlemmar och 25 100 för mansdominerade yrkes­grupper. Då är det lågt räknat ­eftersom ­lönen för flera män inom LO är ­betydligt högre.

Vi ifrågasätter de socialdemokrater i SKL:s styrelse som all­deles nyss så ivrigt applåderade jämställdhetsvisioner i Göteborg, men som nu tycks ha glömt allt­ihop.

Men SKL leds av blå politiker. ­Givetvis ifrågasätter vi även dem. Vi har hört när Reinfeldt och ­Alliansen har excellerat i tomma ord om förbättrade villkor för Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper. Anders Knape, ordförande i SKL, och Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL: s förhandlingsdelegation, båda moderater, skrev under en debattartikel i DN i mars 2011 där de konstaterade att lönerna i mansdominerade yrken ofta är högre, och att det är en viktig uppgift för parterna på hela ­arbetsmarknaden att ändra dessa mönster. Detta tycks vara som bortblåst, men nu är ett utmärkt tillfälle att omsätta detta i praktiken.

För på Kommunal har vi fått nog. Vi går från ord till handling. Nu varslar Kommunal om strejk i hundra kommuner och nyanställningsblockad i hela landet. Det gör vi för att vi inte tillåter att stölden från kvinnorna fortsätter. Vi gör det för att högre attraktionskraft för viktiga jobb i vård och omsorg är en central välfärdsfråga nu och i framtiden.Vi varslar i Sveriges kommuner och landsting därför att det också är viktigt för de lågavlönade avtalsområdena inom LO-samordningen som sedan står på tur. Och avslutningsvis, vi varslar om konflikt i uppriktig förvåning över att Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation och styrelse, och inte minst dess social­demokratiska delegater, är ­beredda att sanktionera ökade ­löneklyftor mellan män och kvinnor på svensk arbetsmarknad.

Annelie Nordström

Lenita Granlund

Följ ämnen i artikeln