Familjer ska kunna vräkas om barnen begår brott

Regeringen och SD: Föräldraansvaret måste skärpas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-02

Regeringen har i dag beslutat om tilläggsdirektiv till utredningen om tryggare bostadsområden, som öppnar för vräkning även när det är hyresgästens barn som begått brott, skriver Gunnar Strömmer tillsammans med SD, KD och L.

DEBATT. Personer som begår brott i närområdet skapar stor otrygghet för andra boende. Och vår utgångspunkt är självklar: föräldrar ansvarar för sina barn. Därför beslutar vi i dag om tilläggsdirektiv om skärpt föräldraansvar.

Att trycka tillbaka brottsligheten är vår tids politiska ödesfråga. Undersökningar visar att den upplevda otryggheten i samhället befinner sig på högre nivåer än någonsin.

Mer än en fjärdedel av befolkningen känner sig otrygga i sina egna bostadsområden – och i de utsatta områdena är det så många som hälften.

Detta är förödande. Inte bara påverkar otryggheten människor rent konkret, på så sätt att det minskar människors livsutrymme. Utan otryggheten gnager också på tilltron mellan människor. I förlängningen hotar denna utveckling vårt fria och öppna samhälle.

Vi fyra partier är överens om att brottsligheten är Sveriges mest akuta samhällsproblem. Och vi är också överens om lösningarna. Därför har vi tillsammans ingått Tidöavtalet, som stakar ut en ny kurs för Sverige.

Personer som begår brott i ett bostadsområde skapar stor otrygghet för andra boende. Det kan handla om att de bär vapen eller säljer narkotika. Lägenheter används också i kriminell verksamhet, till exempel som vapengömmor eller knarkcentraler.

Sådant ska naturligtvis ingen laglydig hyresgäst behöva acceptera att ha nära sig och sin familj.

Fastighetsägare har en viktig roll i arbetet mot detta. Det är viktigt att hyresvärdarna har de verktyg som behövs för att skapa trygga bostadsområden.

Därför måste möjligheterna att vräka hyresgäster som begår brott i lägenheten eller i närområdet skärpas.

Efter att våra partier drivit frågan om tryggheten i de utsatta områdena tillsatte den tidigare regeringen en utredning för att göra det lättare att säga upp hyresgäster som begått brott.

Det var en nödvändig utredning, men som så ofta med den tidigare regeringen gick den inte tillräckligt långt.

Enligt de ursprungliga direktiven till utredningen skulle hyresgästen inte få ett lika långtgående tillsynsansvar för sina barn som för andra som bor i lägenheten, till exempel inneboende.

Det är inte rimligt. Det finns ingen brottsförebyggande åtgärd som är så viktig som familjen. Tryggheten i samhället börjar och slutar med föräldraansvaret.

Detta är också en utgångspunkt som vi är tydliga med i Tidöavtalet. Därför har vi sedan tidigare presenterat satsningar på föräldrastödsprogram, med målet att det ska finnas i alla landets kommuner. Föräldrar ska få det stöd de behöver.

I dag har hyresgäster ansvar för att se till att andra personer som bor eller vistas i lägenheten inte orsakar störningar för andra boende. Detta ansvar måste enligt vår uppfattning även gälla barn.

Det kan exempelvis handla om tonårsbarn som hanterar narkotika eller vapen. Vi tycker att det är rimligt att kräva att en förälder som känner till att barnet är inblandad i sådan brottslighet agerar för att stoppa det.

Det är viktigt att föräldrarna får goda möjligheter att göra rätt för sig. Men det finns också fall där det inte sker. Där föräldraansvaret brister i sådan grad att man inte agerar, eller till och med uppmuntrar, ett barns brottslighet.

Därför har regeringen i dag beslutat om tilläggsdirektiv till utredningen om tryggare bostadsområden, som öppnar för att föreslå skärpta regler för vräkning även när det är hyresgästens barn som begått brott.

Självklart måste de här reglerna utformas med en rimlig avvägning mellan de olika intressen som finns. Till syvende och sist ansvarar samhället för att alla barn har någonstans att bo.

Men i grund och botten handlar detta om vad vi som samhälle vill och kan acceptera. Om vi tolererar stök, brottslighet och våld i de utsatta områdena kommer den onda cirkeln aldrig att brytas. Tryggheten måste återerövras – för alla i vårt land, oavsett var man bor.


Gunnar Strömmer, justitieminister (M)
Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet (SD)
Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson (KD)
Juno Blom, rättspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.