Förenklingarna leder fel, Svenskt näringsliv

Slutreplik från SKR om välfärdens ekonomiska kris

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-19

SKR har länge pekat på att det ekonomiska ramverket är ohållbart. Makten att förändra det ligger hos riksdag och regering. Till dess behöver kommuner och regioner hålla sig inom regelverket. Slutreplik från Annika Wallenskog, SKR.

SLUTREPLIK. Mitt i en tuff ekonomisk kris för hela samhället riktar Svenskt näringslivs chefsekonom hård kritik mot SKR. Ett inlägg i debatten inför höstbudgeten som innehåller en rad förenklingar som leder fel. 

Vår artikel hade budskapet att regeringen behöver ta sitt ansvar för finansieringen av välfärden och ge kommuner och regioner besked om statsbidragen. Det är viktigare än någonsin i en tid av ekonomisk kris som påverkar allt och alla. På det svarar Svenskt näringslivs chefsekonom att kommuner och regioner borde kunna ta av tidigare överskott – genom att använda sig av resultatutjämningsreserven (RUR).

Låt oss reda ut vad som gäller. 

 

Det är i dag 226 av 290 kommuner som har satt av medel i RUR. För de 126 kommuner som prognostiserar underskott i år, är det dock 35 som inte har någon sådan reserv. I regionerna där det är som tuffast, är det bara 13 av 21 som har RUR.

Att inte fler har kunnat sätta av medel beror på att regelverket slår fast att det behövs ett resultat som överstiger två procent om kommunen eller regionen har negativ soliditet.

 

I år kommer många regioner att få så stora underskott att de tappar hela sitt egna kapital.

De flesta som hade RUR har också då använt det och regionerna kan alltså vare sig använda RUR eller hänvisa till stark finansiell ställning för att slippa återställa det underskott som uppstår 2024. 

 

SKR har länge pekat på att det här är ett ekonomiskt ramverk som är ohållbart. Makten att förändra det ligger hos riksdag och regering. Kanske blir det nu tydligare för rikspolitiker hur ohållbart regelverket är i tider av snabba resultatförändringar. Det vore i så fall på tiden.

Men till dess behöver kommuner och regioner hålla sig inom regelverket.


Annika Wallenskog, chefsekonom Sveriges kommuner och regioner (SKR)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.