Tätare samarbete ska strypa resurser till IS

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-01

Regeringen: Skärpta regler för banker ska försvåra terrorfinansiering

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Det ingår i Säkerhetspolisens uppgifter att motverka terroristbrott och relaterad brottslighet. I det arbetet ligger bland annat att i möjligaste mån förhindra att Sverige används som bas för rekrytering, logistiskt stöd, finansiering eller attentatsplanering och för att motverka att svenskar deltar i terrorism utomlands. Säkerhetspolisens arbete är därför avgörande även för att komma åt finansieringen av terrorism. Vi för därför samtal med Finanspolisen och Säkerhetspolisen om deras arbete och samarbete mot sådan finansiering.

Regeringen kommer att ta ytterligare steg mot att stoppa medhjälp till terrorhandlingar. Redan i sommar presenteras en rad åtgärder i den nya strategin mot terrorism. Brottsbekämpande myndigheter, tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare, som banker, utgör alla viktiga delar av vårt system för att bekämpa och motverka finansieringen av personer och rörelser som utför eller stödjer terrorism.

För att stoppa alla former av finansiering av terrorism är det viktigt att bankerna löpande rapporterar misstänkta transaktioner till Finanspolisen, och att dessa rapporter håller en hög kvalitet. Återkopplingen och samarbetet mellan polisväsende och banker måste också bli tätare så att man kan förstärka möjligheterna att kartlägga mönster, tillvägagångssätt och brottslighetens utveckling. För att åstadkomma detta skärper och utvecklar nu Finanspolisen sin analyskapacitet ytterligare.

Utöver polis och den finansiella sektorn spelar också en rad andra aktörer en viktig roll i det förebyggande arbetet. Det gäller till exempel revisorer, fastighetsmäklare, advokater, skrothandlare och andra aktörer som med eller utan sin egen vetskap kan utnyttjas och involveras i olagliga transaktioner och penningtvätt.

I syfte att öka kunskapen och medvetenheten inom den finansiella sektorn, andra verksamhetsutövare samt myndigheter har Brottsförebyggande rådet (Brå) och en forskargrupp inom Försvarshögskolan fått i uppdrag att ytterligare fördjupa riskbedömningarna och bredda kunskapen om penningtvätt och finansiering av terrorism.

Regeringens nationella strategi mot terrorism kommer att innebära fler verktyg för att förebygga radikalisering, förbättra myndigheternas beredskap, och för hur vi ska agera vid eventuell terrorismverksamhet. Att motverka finansiering av terrorism är en viktig pusselbit i den kommande strategin, samtidigt som vi arbetar intensivt för att kriminalisera rekrytering, organisering och finansiering av terrorismverksamhet. Ambitionen är att ha en lagstiftning på plats under året.

Attentaten i Bryssel, Paris och Köpenhamn är skrämmande påminnelser om att ett terrordåd också kan drabba oss i Sverige. Regeringens ansvar handlar givetvis på kort sikt om att stoppa tillflödet av ekonomiska resurser till våldsbejakande extremister såsom ISIL. Men den strategi vi kommer att presentera är minst lika viktig på längre sikt. Sverige ska vara ett land präglat av trygghet. Det kräver politisk vilja och initiativförmåga. Det kräver att alla goda krafter hittar gemensamma vägar för att motarbeta den våldsbejakande extremismen, oavsett vad den utger sig för att vara.

Regeringen är tydlig. Det förebyggande arbetet är, tillsammans med kraftfulla repressiva åtgärder, en förutsättning för att öka tryggheten och värna demokratin för alla.

Per Bolund

Anders Ygeman