Vi ska värna både säkerhet och frihet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2015-11-15

Inrikesministern: Vår strategi mot terrorism pekar ut riktningen för nya beslut

Anders Ygeman, inrikesminister (S).

DEBATT. En attack mot Paris är en attack mot Europa. Det är ett angrepp på den fria och demokratiska världen. Hat och förakt mot det öppna samhället är drivkraften hos dessa terrorister.

Bilderna av de grymheter som utspelade sig i Paris väcker starka känslor och många är vi som vill visa vårt deltagande med dem som sörjer. Men snart kommer nästa fas med en diskussion om vad som kunde ha gjorts annorlunda och vad som behöver göras framöver.

När sorgen övergår i ilska kommer också kraven på handling. Då är det värt att påminna om de ord som Jens Stoltenberg yttrade vid minnesstunden efter de dåd som Anders Behring Breivik utförde. ”Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. Men aldrig naivitet.”

Just så måste vi tänka nu. Det finns en förhöjd hotbild mot Sverige och vi måste göra allt som står i vår makt för att möta den. Men det finns också en risk att vi nu fattar beslut som leder till att vi inskränker den frihet som vi strävar efter att försvara.

Av den anledningen är det avgörande att regeringen för två månader sedan fattade beslut om en ny nationell strategi mot terrorism. Strategin analyserar de förmågor som Sverige i nuläget har och slår fast vilken förmåga som krävs för att kunna möta det hot som finns. Den pekar ut en riktning för vårt utvecklingsarbete och sätter ramar för de beslut som måste fattas.

När vi nu skakas av terror i vår närhet kommer regeringen inte att fatta några oöverlagda beslut. Vi har en gedigen behovsanalys att utgå ifrån och kan även utifrån de förändrade förutsättningarna följa den inslagna vägen. Vissa åtgärder kan bli nödvändiga att påskynda, men vi kommer varken att sätta rättssäkerheten eller demokratin på spel.

Regeringen har redan aviserat ett tillskott på 225 miljoner till Säkerhetspolisen. Det är en nödvändig förstärkning för att hantera det stora antal personer som har återvänt från att ha deltagit i terrorstrider. Vi kommer också inom kort att lägga fram ett lagförslag till riksdagen som kriminaliserar terrorkrigsresor. Det ger de brottsbekämpande myndigheterna tillgång till fler verktyg och möjlighet att agera tidigare än i nuläget.

Efter årsskiftet kommer förslag på striktare regler för hur många pass en person kan ta ut och en utredning pågår för att skärpa straffen för den som olovligt hanterar sprängmedel eller handgranater. Regeringen har även meddelat sin avsikt att förlänga den svenska utbildningsinsatsen för de kurdiska styrkor som bekämpar ISIL.

Ett viktigt steg är också den stödtelefon som den 16 november öppnades i Röda korsets regi som ska ge oroliga anhöriga någonstans att vända sig för att få råd och vägledning om det finns tecken på radikalisering. Ett effektivt förebyggande arbete på det lokala planet är avgörande.

Sverige driver aktivt frågan om att minska tillgången på illegala vapen inom EU. Jag träffar inom kort mina ministerkollegor från länderna på västra Balkan för att diskutera detta då handgranater och vapen som används i Sverige ofta kommer därifrån.

På fredag åker jag till Luxemburg för att träffa EU:s inrikesministrar. Vi behöver gemensamt avgöra vilka åtgärder som ska vidtas på både kort och lång sikt. För Sveriges del är upprätthållandet av EU:s yttre gräns viktigt. För att garantera passfrihet i hela Europa och för att vi inte ska behöva gränskontroller mot våra grannar.

Ingen ska tvivla på att regeringen gör vad som krävs för att hindra ett attentat i Sverige. Men ingen ska heller känna en oro över att vi nu fattar beslut som undergräver den demokrati vi är satta att försvara. Sverige är och förblir ett samhälle som tror på demokrati, frihet och jämlikhet mellan människor. Dessa värderingar kan och ska terrorismen aldrig få rubba.

Anders Ygeman

Inrikesminister (S)