Visste ni om Demiroks koppling till Erdogan?

C-politiker: Här är frågorna valberedningen måste besvara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-02

Valberedningen har förslagit Muharrem Demirok till ny partiledare för Centerpartiet. Men man verkar inte ha gjort en säkerhetsanalys kring att han har turkiskt medborgarskap och släktband raka vägen in i Erdoganregimen, skriver C-ombuden Staffan Östman, Lars Bäckström och Helena Lundgren.

DEBATT. Efter en besynnerlig och i stora stycken undermålig kandidatprocess är det meningen att Centerpartiet ska utse en ny partiledare i början av februari. 

Den kandidat som valberedningen föreslagit väcker många frågetecken och några begripliga svar har än så länge inte presenterats. Därför finns ett antal helt centrala punkter där partiets valberedning måste svara offentligt. 

Det finns starka skäl att på ett övergripande plan vara kritisk till det arbete som Centerpartiets valberedning bedrivit. Dels så har den ”öppna processen” snarare varit oerhört sluten och vi medlemmar har inte fått ta del av hur våra egna nomineringar fallit ut, vilket onekligen ger sken av att nomineringarna inte gav det resultat som valberedningen och ledningen önskat sig. 

Men, det är dessvärre inte enbart processen att sortera ut tre slutkandidater som framstår som märklig nu när det stämman inleds. 

Valberedningens förslag är att Centerpartiets medlemmar ska välja en person som oprovocerat skallat ner för honom obekanta ungdomar och blivit dömd för detta vid två tillfällen. 

Senare har han hållit det hemligt för partiet i samtliga kandidatförsäkringar under hans politiska karriär, inklusive försäkran inför partiledarkandidatprocessen. 

Det är på egna meriter ett stort problem och väldigt inkonsekvent, givet att man tidigare motiverat uteslutning av andra medlemmar med just bristen på redovisning i kandidatförsäkran. 

Just detta problem är avgränsat till Centerpartiet och är i första hand ett bekymmer för oss som är aktiva inom partiet. 

Det större problemet är valberedningens till synes helt obefintliga arbete med att göra en analys ur säkerhetshänseende och det faktum att den föreslagna kandidaten har turkiskt medborgarskap och släktband raka vägen in i Erdoganregimen.  

Vi som medlemmar fick informationen om direkta släktband till en mycket erfaren och senior medarbetare i Erdogan-regimen via media.   

Om detta har valberedningen inte sagt ett ord. 

Det finns också frågetecken runt det faktum att Demirok framhåller släktingen som ”sin kusin” i relativt positiva, rent av stolta, ordalag på sin egen Instagram. Till media låter han nu meddela att det är hans pappas kusin som han nu tar mycket stort avstånd ifrån. 

Båda dessa saker kan rimligen inte vara sanna samtidigt. 

Dessa frågor är större än enbart Centerpartiet.

Att välja en partiledare som normalt ska sitta i utrikesnämnden och informeras om regeringens överväganden i utrikespolitik, men som har medborgarskap i en av vår nära omvärlds största militära makter och släktband raka vägen in i den regimen är av absolut största allmänintresse. 

I praktiken kan Centerpartiets nästa partiledare vara nästa mandatperiod försvars- eller utrikesminister. 

Även om kandidaten uppger att han påbörjat processen för att avsluta sitt medborgarskap och numera tar avstånd från en släkting, vilket av tidigare egen kommunikation inte känns helt tillförlitligt, så innebär det inte att Centerpartiet kan blunda för helt uppenbara säkerhetsaspekter.  

Likväl så har Centerpartiets valberedning rekommenderat medlemmarna just denna kandidat och då behöver man också kunna svara på ett antal enkla frågor som är relevanta för så väl Centerpartiets medlemmar som hela svenska folket: 

  1. Vilka överväganden har gjorts i frågan om dubbla medborgarskap? 
  2. Kan valberedningen garantera att det turkiska medborgarskapet blir avslutat och hur snart kommer det att ske? 
  3. Har valberedningen informerats om kandidatens släktband till personer i Erdogans omedelbara maktsfär och vilka överväganden har gjorts där? 
  4. Om valberedningen inte informerats om släktbanden, borde det i så fall ha skett inom ramen för kandidatförsäkran? 

Ett partiledarskap är inte en oreserverad rättighet, utan något som ska förtjänas och bygga på en gedigen process där medlemmarna kan känna sig förvissad om att valberedningens förslag är granskat, värderat och kan bedömas vara tryggt och tillförlitligt. 

När man landar i en person med medborgarskap i en militärmakt som Sverige har ett ansträngt förhållande med, släktband till sagda lands omedelbara maktsfär och när kandidaten också är flerfaldigt dömd för våldsbrott och ertappats med att undanhålla sanningen så föranleder det många frågor. 

Dessa måste valberedningen öppet och ärligt besvara. 


Staffan Östman, ombud Centerpartiets extra partistämma, Dorotea
Lars Bäckström, ombud Centerpartiets extra partistämma, Robertsfors
Helena Lundgren, ombud Centerpartiets extra partistämma, Vindeln


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln