Debatt

C vill göra det lättare att förstöra vår miljö

MP: Annie Lööfs krav vore förödande – därför säger vi nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annie Lööf ställer krav för att bland annat släppa igenom budgeten. Kraven vore förödande för miljön och klimatet, därför säger vi i Miljöpartiet nej. Och nu genomskådar även väljarna Centerpartiets gröna fasad, skriver Karolina Skog, Annika Hirvonen och Katrin Wissing.
Annie Lööf ställer krav för att bland annat släppa igenom budgeten. Kraven vore förödande för miljön och klimatet, därför säger vi i Miljöpartiet nej. Och nu genomskådar även väljarna Centerpartiets gröna fasad, skriver Karolina Skog, Annika Hirvonen och Katrin Wissing.

DEBATT

DEBATT. Fler väljare genomskådar Centerpartiets gröna fasad. Nu halveras Centerpartiets förtroende i miljöfrågor och det är välförtjänt och väntat.

Utöver sommarens krav på att avskaffa strandskyddet och urholka skyddet av våra skogar, har Centern återkommande försökt stoppa införandet av miljöskatter.

De hade kunnat kräva bättre villkor för landets företagare, men gjorde inte det. Inte heller krävde de vårdsatsningar, framåtsyftande klimatsatsningar, åtgärder för ökad jämställdhet, eller krafttag mot mäns våld mot kvinnor.

Centerpartiets fokus var miljön – att göra det lättare att förstöra den. Centerpartiets krav vore förödande för miljön och klimatet. Därför sade vi i Miljöpartiet nej:

1. Strandskyddet behövs för livet i haven och friluftslivet.

När mer och mer av den svenska kusten bebyggs minskar fiskens tillgång till sina barnkammare – stränderna.

Efter en sommar med fruktansvärda översvämningar i klimatförändringarnas spår är det inte fler hus nära vatten som behövs.

Även möjligheten till att röra sig på våra stränder, att se solen gå ner över havet och att spontant dopp en varm sommardag är ovärderlig.

Miljöpartiet kommer att stå upp för alla människors tillgång till naturupplevelser vid de vackraste stränderna, för allemansrätten och strandskyddet.

2. Ett variationsrikt skogsbruk gynnar både småbrukare och artmångfalden.

Med Centerpartiets politik får man en råbarkad skogspolitik som ställer produktion emot miljö, i stället för att satsa helhjärtat på klimatanpassning, robusta ekosystem och miljödriven affärsutveckling.

Vi miljöpartister vill utveckla de enskilda skogsägarnas möjligheter att kombinera lönsamhet med omsorg om naturen. Vi vill utveckla hyggesfria metoder som kan ersätta stora kalhyggen och säkra ett långsiktigt skydd för värdefull natur.

3. Miljöskatter minskar utsläppen snabbt.

Vi är i ett klimatnödläge. IPCC:s senaste rapport är alarmerande läsning.

Historien har visat att skatter på fossila bränslen har haft enorm effekt. I exempelvis värmesektorn är kol och olja helt borta. En snabb titt på de sektorer som är undantagna koldioxidskatt visar vad som hänt med utsläppen där: ingenting.

Flygskatten har trots den låga nivån bidragit till att allt fler väljer tåg i stället för flyg.

Utåt säger Centerpartiet att de förstår att höjda miljöskatter i stället för skatt på arbete och företag är framtiden – samtidigt ställer de krav på att skatteväxlingen inte får genomföras när de avvisar alla skattehöjningar. Detta dubbelspel måste avslöjas.

Miljöpartiet har förhandlat budgetar med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet Liberalerna och Vänsterpartiet.

När det kommer till kritan har vi konsekvent varit de enda i rummet som verkligen har kämpat för miljön och för klimatet. Det duger inte. Alla partier måste ut på banan.

Det allra minsta vi kan kräva är att de slutar låtsas inför väljarna att de värnar miljö och klimat. Det gör de inte när det gäller.

Miljöpartiet kräver en koldioxidbudget som trappar ner våra utsläpp i den takt som forskningen kräver och nollutsläpp 2035. Klimatet och miljön behöver fler röster vid förhandlingsborden.


Karolina Skog, gruppledare i riksdagen (MP)
Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen (MP)
Katrin Wissing, partisekreterare (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Statsbudgeten 2022

LÄS VIDARE

DEBATT Oansvarigt att rösta nej till klimatlagen, MP

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2022

Miljöfrågor

Klimat & miljö

Karolina Skog

Katrin Wissing

Centerpartiet

Klimathotet