Ta inte bort rätten att fritt välja skola

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-06-13 | Publicerad 2014-06-12

Vi förstår inte oppositionens misstro mot elevers förmåga att välja skola. Det är en förlegad syn på ungdomar

Rätten att väja skola var en frihetsreform för Sveriges elever när den infördes. Det är en av de viktigaste och mest uppskattade rättigheterna som elever har.

Vad en gemensam rödgrön politik skulle innebära för elevernas valmöjlighet är dock oklart. Men som det ser ut nu kommer det sannolikt inte vara positivt.

Vänsterpartiet har nu bestämt sig för att det fria skolvalet ska avskaffas om de kommer till makten. Vi vill därför uppmana Stefan Löfven och hans skolpolitiska talesperson Ibrahim Baylan att inte förhandla med V om den rättigheten om de får förtroende att bilda regering i september.

Elevernas rätt att välja skola är viktig. I en undersökning från Ungdomsbarometern uppger hela 93 procent av eleverna att det är viktigt eller ganska viktigt att få välja gymnasieskola.

Vi på Sveriges Elevkårer förstår inte varför oppositionen misstror elevernas förmåga att välja skola. Majoriteten av alla elever förbereder sig mycket noggrant inför val till gymnasiet.

Studie- och yrkesvägledningen behöver visserligen stärkas, men det finns en myt om att elever bara skulle vara intresserade av att välja skolor där det är lätt att få höga betyg eller där alla elever får en dator. Det är en föreställning som bygger på en förlegad syn på ungdomar.

Pratar vi om kvalitet i skolan så är den forskning som finns om det fria skolvalets effekter långtifrån entydig. Den ärligaste beskrivningen av det nuvarande forskningsläget är att det varken leder till högre eller lägre skolresultat.

Efter över 20 år av fritt skolval är det oavsett effekt på kvaliteten något min generation tar för givet. Under mitt första år på gymnasiet gick jag själv i en skola där jag inte trivdes och där jag inte kunde prestera.

Då använde jag min rätt att välja och bytte till en ny skola som jag sedan fick två fantastiska år på. Den chansen att välja, och välja om, ska alla elever ha.

Många har kanske glömt hur det var tidigare när det var närhetsprincipen som var huvudregel. Elever skrev sig hos mostrar och farbröder som bodde i rätt kommun eller i rätt upptagningsområde för att få gå på en viss skola. Många kommuner inrättade också profilklasser som elever som ville byta skola kunde söka till. I det gamla systemet fanns möjligheten att välja - bara för några få. Det byggde på dina föräldrars förmåga att navigera sig genom kommunapparaten för att runda systemet.

Vi tror inte att S och MP vill begränsa elevernas rätt att välja, men då är det hög tid att säga detta tydligt och klart: att det fria skolvalet inte är uppe till förhandling vid ett regeringsskifte.

Det finns mycket annat bra att ta med från Vänsterpartiets förslag, men rätten att välja skola vill vi ha kvar.

Mattias Hallberg

Ordförande för Sveriges Elevkårer

Följ ämnen i artikeln