Det offentliga fult och otänkbart

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Krisen tuggar sig allt längre in i människors vardag. Tillväxten rasar och exporten minskar. I?går förutspådde finansminister Anders Borg att arbetslösheten skulle vara tolv procent om två år. Det är väldigt många människor! Tolv procent är massarbetslöshet i Sverige. Det är många som frågar sig hur det ska gå och hur det ska bli?

När Anders Borg presenterade sitt krisscenario hade han inga lösningar. Han stod där på podiet och höll hårt i statens pengar.

Finansministern suckade tungt om att det var tufft och att de statliga finanserna minskat med 150 miljarder. Anders Borg visade på politikens maktlöshet. Han pratar om bondepraktikans sju besvikelser vi ska uppleva innan våren kommer. Men han har inga lösningar på eländet, han kan inte skapa några jobb. Förutsatt att han inte satsar på en massa statliga jobb, ungefär som på 30-talet när regeringen bestämde sig för att Sverige skulle arbeta sig ur krisen i stället för att leva på minimala bidrag och ingenting göra. Själv tycker jag att det skulle vara en fiffig lösning, men vi lever ju i en tid där det statliga och offentliga är något fult och otänkbart.

Då återstår bara bondepraktikan. Borg gillar tydligen den. För många står den för gammal visdom. Men inte ens bondepraktikan lär räcka när människor, företag, kommuner och landsting sjunker djupare in i krisen.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln