Var är pengarna du lovade, Kristersson?

Rinkeby United FC: Ge oss en rimlig chans mot de kriminella gängen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-30

Före valet lovade du, Ulf Kristersson, att rikta 250 miljoner årligen till idrottsföreningar i utsatta områden för att hålla ungdomarna borta från gängkriminalitet. Vi har inte sett en krona. Är du en som lovar guld och gröna skogar men inte levererar något? Vi hoppas du är en man som står bakom dina löften, skriver Kaan Demirag, Rinkeby United FC.

DEBATT. För mer än ett decennium sedan grundades Rinkeby United FC med ett tydligt mål: att använda idrott och en positiv gemenskap för att motverka destruktivitet och kriminalitet i Järva. Vi strävar efter att vara goda förebilder i området och skapa en plats där alla är välkomna, oavsett bakgrund, förutsatt att man är redo att engagera sig för Rinkeby som samhälle.

Vi har sett och tror starkt på den positiva påverkan som idrott, särskilt fotboll, kan ha på samhällen som vårt.

 

Många av våra spelare har kämpat mot motgångar tidigare i livet, men genom lagets gemenskap har de hittat rätt väg och engagerar sig nu som ungdomsledare, kontaktpersoner, inom socialtjänsten och flera andra vis.

Denna insats går hand i hand med vårt fotbollslag och vår strävan att bidra till Rinkebys framtid.

Vi vågar också påstå att vi har skapat något av betydelse för Rinkeby, utöver det redan nämnda engagemanget så vallfärdar hundratals, ibland tusentals, "Rinkeby-barn” till Knutby BP för varje hemmamatch.

 

Därför var det glädjande att höra ditt löfte, innan du blev statsminister, om att rikta 250 miljoner kronor årligen under fyra år till idrottsföreningar i utsatta områden för att hålla ungdomarna borta från gängkriminalitet.

Det verkade vara en investering i samhällets framtid och ett erkännande av den mänskliga och samhällsekonomiska vinsten av varje ung person som väljer idrotten framför våld.

 

Men sedan dess har vi bevittnat en nedskärning av detta stöd, där beloppet minskades till 100 miljoner kronor årligen över tre år – och av de pengarna har vi som förening inte sett en enda krona.

Så, var är pengarna, Ulf Kristersson? Kan du åtminstone ge oss en förklaring?

 

Här står vi, och har stått under en lång tid, och sett fram mot att få hjälp med betydande resurser. Pengar som skulle göra det möjligt för oss att på ett långt mer effektivt och kvalitativt sätt bekämpa kriminalitet och de destruktiva krafter som påverkar våra barn och unga.

Ja, det är en kamp, en riktig utmaning. Fotbollen är en sak; vi kommer att vinna matcher och klättra upp i seriesystemet med tiden - du behöver inte oroa dig för det. Men kampen mot kriminaliteten och allt destruktivt som lockar våra barn och unga är en mycket tuffare uppgift.

 

Att försöka konkurrera med en fotboll när någon annan erbjuder en bunt femhundralappar är svårt. Att försöka locka med kärlek och gemenskap när någon annan lockar med status och respekt är en utmaning.

Att erbjuda praktikplatser utan ekonomisk ersättning, stötta med läxläsning som en påstridig storebror eller vara bollkalle på A-lagets matcher är inte lätt, särskilt när det finns mörka krafter som lovar en snabb väg till framgång.

 

Vi behöver verkligen alla tillgängliga resurser för att ha en rimlig chans. Det är viktigt för oss att hinna övertyga våra barn och unga om att guldet och de gröna skogarna som dessa destruktiva krafter lovar är rent bedrägeri – innan det är för sent.

Innan dessa barn antingen bokstavligen hamnar i graven eller fastnar i sin psykiska ohälsa, depression och sina trauman.

 

Det är en beklaglig sanning att det i utsatta områden som vårt är brist på ideella tränare. Många vuxna har oregelbundna arbetstider och har svårt att finna tid att stödja idrottsföreningar som vår.

Andra har aldrig tidigare varit involverade i den svenska föreningskulturen och känner sig främmande inför den byråkratiska aspekten av frivilligarbete.

För många familjer är ekonomin en barriär, och de kan inte bidra med pengar till mat, tröjor eller stödja föreningen genom att köpa lotter. Dessutom saknar flera av våra ungdomar möjligheten att transportera sig till och från träningar och matcher. Det är orealistiskt att förvänta sig att de ska betala höga avgifter.

 

Vi menar att om samhället investerat enligt löftet hade det kunnat rädda många ungdomar från kriminalitet, medan nuvarande situation snarare stödjer brottslighet.

Det är därför vi, som idrottsledare och företrädare för våra samhällen, vädjar till dig, vår statsminister, att infria ditt löfte och säkerställa att dessa medel når de föreningar som kämpar för att skapa en trygg och meningsfull framtid för våra ungdomar.

 

Är du en del av dessa mörka krafter som lovar guld och gröna skogar men inte levererar något? Eller är du den personen som vi hoppas att du är, en man som står bakom sina löften?

Så att vi, och många andra föreningar, kan fortsätta att ge våra ungdomar en meningsfull väg framåt och fortsätta vara en positiv kraft i Rinkeby och andra liknande samhällen runt om i Sverige.

 

Avslutningsvis vill vi rekommendera att du tittar på dokumentärserien "Välkommen hem - Rinkeby United," som sändes på TV4 under hösten. I den har vi delat med oss av våra utmaningar och strävanden för att driva en förening i Rinkeby.

Vi hoppas att detta program, och de uppenbara positiva effekterna som skildras i den, kan vara en ögonöppnare för er och att ni kan lära er något värdefullt av våra erfarenheter.


Kaan Demirag, kommunikatör fotbollsföreningen Rinkeby United FC

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

LÄS VIDARE