Ta cykeln – och rädda både ditt och andras liv

Debattören: 7 av 10 stockholmare kan nå jobbet på under 30 minuter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-29

Det finns en risk att kollektivtrafiken blir ett kluster för smittspridning och att framkomligheten på våra vägar blir sämre. Båda dessa scenarier måste till varje pris undvikas. Därför: Ta cykeln! Till arbetet, till lämningen på förskolan, till mataffären, skriver Christine Lorne, ansvarig för smittskyddsfrågor i Region Stockholm.

DEBATT. Vårdens hjältar behöver en paus från en överbelastad sjukvård, en andra våg av covid-19 måste med alla medel stoppas. Det är nu allas vårt ansvar att se till att inte fler blir smittade.

Din cykel är ett utmärkt sätt att både rädda liv genom att minska smittspridningen och dessutom förlänga ditt eget liv tack vare de positiva hälsoeffekter du får. 

Under våren har många som haft möjlighet föredömligt ställt om sina liv och slutat att åka med kollektivtrafiken. Även under hösten kommer många fortsätta att arbeta hemifrån med alla de utmaningar som det innebär, och vi är tacksamma över det. Många har dock arbeten eller studier där det krävs att en är fysiskt närvarande. 

Nu när höstterminen drar igång kommer ett stort antal skolelever och studenter att behöva använda kollektivtrafiken samtidigt som fler har börjat arbeta efter sommaren. Ur ett samhällsperspektiv är det av yttersta vikt att både kollektivtrafik och vägnät fungerar, så människor kan ta sig till och från skola och arbete på ett tryggt och smittsäkert sätt.

En del väljer egen bil i stället för kollektivtrafik och även om det är bra ur smittskyddssynpunkt så belastas vägnäten hårdare, vilket ökar köerna och försämrar framkomligheten för till exempel ambulans, polis och räddningstjänst. 

Det finns alltså både farhågor om att kollektivtrafiken kan bli ett kluster för smittspridning och att framkomligheten på våra vägar blir sämre. Båda dessa scenarier måste till varje pris undvikas och det är tillsammans, genom mina och dina aktiva val, som vi har förmågan att begränsa smittspridningen. Det kräver att vi agerar smart och vågar ändra på våra rutiner och vanor. 

Därför kommer här en uppmaning: Ta cykeln! Till arbetet, till lämningen på förskolan, till mataffären.

70 procent av stockholmsregionens invånare kan nå jobbet på under 30 minuter med cykel. Ganska ofta går det alltså snabbare med cykel än med bil eller kollektivtrafik. När du cyklar har du dessutom fått din dagliga motion samtidigt som du tagit dig dit du ska!

Att cykelpendla till och från jobbet kan förbättra din hälsa med 55 procent samtidigt som du undviker att bli smittad och smitta andra. Att cykla aktiverar de stora muskelgrupperna vilket har visat sig minska risken rejält för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, stroke, cancer och förtida död. 

Forskning visar att cykelpendling helt enkelt är fantastiskt för kroppen, även när det är kortare sträckor. Bara i Stockholmsregionen sker minst 111 000 korta resor med bil varje dag – dessa skulle kunna omvandlats till cykelturer på i snitt 15 minuter!

En sådan förändring skulle kunna leda till hälsoekonomiska vinster om flera miljarder kronor per år. Det är nästan ofattbart.

Ytterligare en aspekt att beakta är att människor gör så som andra människor i samhället gör. Att du cyklar kan alltså inspirera fler vilket skapar en bättre folkhälsa och framförallt bygger vi ett samhälle där normen blir att vi går eller cyklar dit vi ska. Det är särskilt betydelsefullt för våra barn, då vi vet att barn som rör sig ordentligt dagligen får en bättre långsiktig hälsa, har en bättre inlärning i skolan och har dessutom med sig dessa goda vanor genom livet. 

En god folkhälsa påverkar också samhällets motståndskraft mot covid-19. 

Nu är det dags för dig att använda din cykel och minska smittspridningen, förbättra folkhälsan och förlänga ditt eget liv! 


Christine Lorne, Folkhälsoberedningens ordförande Region Stockholm med ansvar för smittskyddsfrågor (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.