Skapa nu ett vettigt debattprogram, SVT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-18

Johan Ingerö, Timbro: Politiker vill inte vara med i ett program där de inte kan göra sitt jobb

DEBATT. Långköraren SVT Debatt har skrikit sig genom tv-rutan för sista gången. Efter nyår blir det premiär för dess efterträdare, Opinion Live. Det ger SVT en chans att skärskåda det utskällda gamla programmet och försäkra sig om att det nya blir mycket bättre.

Min värsta erfarenhet av SVT Debatt ägde rum våren 2011. Jag hade lockats till Göteborg för att diskutera den attack i vilken Usama bin-Laden dödats. Ett svårt och mycket allvarligt ämne. Tyvärr spårade diskussionen omedelbart ur, vilket kanske inte var så märkligt då gästerna inkluderade en tonåring som ansåg att Israel i skymundan styr hela världen samt grundaren av landets ledande konspirationssajt. Till slut fick en av studiokillarna i direktsändning lyfta ut en av deltagarna.

Ett par år senare arbetade jag som presschef i regeringskansliet, och fick liksom flera av mina kollegor en återkommande fråga från SVT Debatts redaktion: ”Varför är det så förtvivlat svårt att få ministrar att vara med i programmet?” Ja, varför.

När SVT nu gör bokslut över programmet hörs dock inga spår av självkritik. Den tidigare programledaren Lennart Persson kallade det i Expressen för ”ett av de viktigaste programmen jag gjort i svensk tv”. Janne Josefsson, även han tidigare programledare, gjorde i samma artikel ett försök att analysera. ”I Debatt möter människor i maktposition människor som man inte riktigt kan kontrollera eller förutsäga. Det gillar ju inte riktigt makthavarna, men det är viktigt att slå vakt om.”

Uppenbarligen förstod Persson och Josefsson vare sig det egna konceptet eller de gäster de bjöd in. Politiker är naturligtvis inte det minsta rädda för att möta allmänheten – de gör det hela tiden – och knappast någon yrkesgrupp är så van vid kritik.

Politikers och tunga debattörers ovilja att vara med i Debatt handlade inte om rädsla, utan om att programmet inte gav dem förutsättningar att göra ett bra jobb. Politik är, och måste få vara, komplicerat. Och i Debatt förväntades gästerna sitta på en läktare och skrika ut tiosekunders-meningar. Tänk tanken att ett vetenskapsprogram konstruerades på samma sätt. Ingen vettig forskare skulle gå i närheten av det.

SVT sitter i en guldsits. De har sin finansiering klar via TV-licensen. De behöver inte bryta för reklam, inte jaga klick eller vara rädd för att kassorna sinar. De kan, till skillnad från de alltmer pressade kommersiella mediehusen, kosta på sig lyxen att i lugn och ro undersöka svåra frågor. Och i den uppskruvade samhällsdebatt som nu råder finns ett jättebehov av just detta. Ändå är det inte hos SVT man hittar sådana program. Den sorts samhällsprogram SVT borde sändas återfinns nu istället hos mindre aktörer som stiftelseägda Axess TV.

Med Opinion Live har SVT nu en chans att göra om och göra rätt. De kan rekrytera programledare som är mer intresserade av gästerna än av sig själva. Den tid som i Debatt lades på verbalt läktarvåld kan nu läggas på informativa bakgrundsreportage. Argumenten kan ges huvudrollen och det lösa tyckandet få stå tillbaka, om så bara för en timme. Opinion Live kan bli ett både informativt och intressant debattprogram i ett land som mer än på länge behöver ett sådant. Inte lika tungt som Agenda, men ändå med politiken i centrum. Och det finns mycket att diskutera och granska, inte bara i partipolitiken utan även i medielandskapet. Mediekritiken blir allt intensivare på nätet, men ges fortfarande mycket lite utrymme i etern.

SVT har världens chans att göra ett smart och seriöst debattprogram för 2010-talet. Måtte de ta den.

Johan Ingerö,

ansvarig för välfärdsfrågor på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro