Ta bara antibiotika när det verkligen behövs

Läkemedelsverket: Resistensen ökar – även i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-18

Också i Sverige ökar problemen med antibiotikaresistens. Ska våra kommande barn och barnbarn ha tillgång till fungerande antibiotika krävs insatser från många håll. Även du kan bidra, skriver Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.

DEBATT. Onödig användning av antibiotika är ett hot mot både individens hälsa och på samhällsnivå. Ju mer antibiotika vi använder, desto större är risken för resistenta bakterier och därmed att sjukdomen inte kan behandlas.

Därför är det viktigt att antibiotika bara används på rätt sätt och när det verkligen behövs.

I Sverige är antibiotika receptbelagt vilket betyder att endast läkare, veterinärer och vissa andra yrkesgrupper får skriva ut antibiotika. De vet hur viktigt det är att vi tillsammans är försiktiga med en livsviktig behandling.

Ofta räcker det med att sova ordentligt, dricka varmt och lindra smärta.

Antibiotikaresistens är ett stort hot med konsekvenser för människors och djurs hälsa över hela världen.

Bara inom EU beräknas resistensen skörda uppemot 33 000 människoliv per år.

Den moderna och avancerade vård vi kan erbjuda dig och svenska patienter är beroende av fungerande antibiotika i samband med exempelvis operationer, intensivvård eller cellgiftsbehandlingar.

Inom veterinärmedicinen behövs antibiotika för att kunna bota ditt sjuka husdjur. I vissa länder finns bakterier som står emot nästan all antibiotika med hundratusentals dödsfall till följd.

Också i Sverige ökar problemen. Men i nuläget finns ingen enkel lösning. Ska våra kommande barn och barnbarn ha tillgång till fungerande antibiotika krävs insatser från många håll i samhället, i alla världens länder.

Men även du kan bidra. Här är fyra konkreta tips på vad du kan göra för att ha fungerande antibiotika:

  1. Använd bara antibiotika när det behövs. Det är din läkare eller veterinär som bedömer om antibiotika kan göra nytta och verka mot dina besvär.
  2. Använd inte överbliven antibiotika från din tidigare behandling. Även om symtomen är de samma så kan olika infektioner behöva olika behandling.
  3. Lämna tillbaka överbliven antibiotika. Släng inte överblivna antibiotika i toaletten eller soporna. Lämna tillbaka det som inte har gått åt till apoteket.
  4. Skydda dig själv och andra från smitta. Stanna hemma från jobb eller skola om du känner symtom som kan tyda på en infektion som till exempel halsfluss. Tvätta händerna noggrant, i minst 20 sekunder.

Antibiotika är en förutsättning för modern sjukvård och Läkemedelsverket arbetar bland annat för att vi ska kunna ha kvar den antibiotika som finns.

Tillsammans kan vi bidra för att skydda din hälsa och den livsviktiga antibiotikan.


Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket