Regeringen måste dra tillbaka angiverilagen

Vänsterpartiet: Fler skulle tvingas gå under jorden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-08-15

Vi kräver att regeringen och migrationsminister Maria Malmer Stenergard lyssnar på fackförbunden, den samlade yrkeskåren och civilsamhällets uppmaningar och omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverilag, skriver Vänsterpartiet.

DEBATT. Regeringen och Sverigedemokraterna vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället.

Vi kräver att regeringen lyssnar på fackförbunden, den samlade yrkeskåren och civilsamhällets uppmaningar och omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverilag.

 

För många som får avslag på sin asylansökan är utvisning inte praktiskt möjlig. Varför människor hamnar i denna situation varierar. Det kan röra sig om statslösa, om att länder av politiska skäl inte låter medborgare komma tillbaka eller att den asylsökande löper allvarlig risk att utsättas för dödsstraff eller tortyr vid återvändande.

Med regeringens åtstramade migrationspolitik kommer fler som får avslag hamna i en situation som papperslös, där de inte kan utvisas men inte heller får stanna. Människor blir kvar utanför systemet med nästintill inga rättigheter alls.

Man kan vidare fråga sig om det är legitimt och rättssäkert att fortsätta ge utvisningsbeslut som man redan från början vet inte går att verkställa, med ett resultat att människor lever i ett papperslöst limbo år efter år.

 

Förslag om angiveri gör inte utvisningsbesluten mer verkställbara. I stället fördjupar det endast det skuggsamhälle som regeringen och Sverigedemokraterna säger sig vilja bekämpa.

Fler skulle tvingas gå under jorden och barn skulle hållas undan från rätten till skolgång. För den som behöver livsnödvändig vård men inte vågar söka hjälp av rädsla att bli angiven, skulle situationen försämras kraftigt och riskera liv.

Redan i dag lever denna grupp under outhärdliga levnadsvillkor, utan stöd eller rätt att försörja sig.

 

Kritiken mot angiverilag har inte låtit sig vänta. Flera stora fackliga organisationer som Saco, Vårdförbundet och Sveriges lärare säger bland annat att förslaget inte hör hemma i svensk demokrati.

Sveriges lärare uppger att 93 procent av lärarna inte kommer att följa en sådan lag som inte skulle vara förenlig med lärarprofessionens etiska kod.

Inom vården har det uppkommit nya initiativ från professionen som kräver stopp på lagen. Det går helt enkelt emot professionens yrkesetik och regler, och flera regioner och kommuner har varit tydliga med att de går emot förslaget och inte kommer att kräva detta av sin personal.

Det gör vi också från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen.

 

Det är väldigt tydligt att svenska lagar kommer att krocka. Vårdpersonal ska tillhandahålla vård oavsett patientens rättsliga status, lärare ska ta särskild hänsyn till barnets bästa, socialtjänst får inte bryta sekretess och biblioteksverksamhet är lagstadgad att vara tillgänglig för alla.

Frågan är vilka lagar de ska tvingas bryta emot för att behaga den högernationalistiska regeringen?

Det finns exempel på angiverisamhällen genom historien, när människan visat sina värsta sidor.

 

Sverige ska vara ett land som står upp för människors rättigheter. Barnen ska veta att dom hör hemma i skolan med sina klasskompisar och den som behöver vård ska i trygghet kunna söka det.

I tider av ekonomisk kris och inflation behöver vi en regering som ser till att vi får till en välfärd att lita på och som underlättar välfärdsarbetarnas jobb. Inte en regering som angriper samhällets mest utsatta och kränker våra fri- och rättigheter.

 

Gemensamt för Sveriges offentligt anställda är den yrkesmässiga integriteten och respekten för rättigheter och värdighet. Det är något Sverige ska vara stolta över och uppmuntra.

Därför kräver vi att regeringen lyssnar på fackförbunden, den samlade yrkeskåren och civilsamhällets uppmaningar och omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverilag.


Tony Haddou, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson (V)
Carina Örgård, regionråd Västra Götalandsregionen (V)
Marie Brynolfsson, kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs Stad (V)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.