C måste bli ett bättre parti för landsbygden

Elisabeth Thand Ringqvist, partiledarkandidat: Nu krävs ett omtag – det här vill jag göra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-11-23 | Publicerad 2022-11-21

Jag anser att Centerpartiet visat ett alltför litet intresse av människor i de småorterna. Till nästa val krävs ett omtag i vårt parti, skriver partiledarkandidaten Elisabeth Thand Ringqvist och listar fyra grundpelare för en ny politik.

DEBATT. Ett skäl till Sverigedemokraternas valframgångar i många mindre kommuner, var att de fångade upp mångas känsla av frustration över att staten lämnat medborgarna i sticket.

Det är en viktig lärdom för Centerpartiet när vi utformar morgondagens politik.

Dessa väljare frågade inte nödvändigtvis efter tekniska lösningar. Snarare ville de att politiker skulle förstå hur det känns när servicen försvinner och det offentliga och privata drar sig tillbaka. När matbutiken stängs ned, när skolskjutstider gör det omöjligt för barn att delta i fritidsaktiviteter eller när vården försämras – då upplever många vanmakt. 

Jag anser att Centerpartiet visat ett alltför litet intresse av människor i de småorterna, platser som är helt nödvändiga som bas för utveckling av den omgivande landsbygden.

Att hela landet ska leva handlar inte bara om trygghet och arbete. Det innebär också att alla kan ha ett fungerande vardagsliv, med tillgång till såväl basala samhällstjänster som ett rimligt kultur- och fritidsutbud.

Till nästa val krävs ett omtag i vårt parti, baserat på en grundmurad tilltro till de mindre samhällenas möjligheter och de människor som tar ansvar för den egna bygdens utveckling.

Detta bör vila på fyra grundpelare:

  1. Tillgång till vård på nya sätt
    Vardagsvården måste byggas ut genom fler bemannade vårdcentraler, i privat och också offentlig regi. Vården kan och måste kompletteras med nästa generations digitala vårdtjänster. Ett rikt land som vårt måste också kunna ha fler utstationerade helikoptrar, som kortar avstånden till kritisk vård. 
  2. Bred digitalisering av samhälls- och kulturtjänster
    Som alla såg under pandemin finns få hinder för att förmedla kunskap och tjänster över nätet. Kulturskolan kan erbjuda undervisning även om musikläraren sitter i en annan del av landet. Spetsutbildning kan göras tillgänglig för elever som är långt framme.
    Varje ort kan ha en global scen för teater och opera om man så vill. Statliga myndigheter kan ersätta krav på fysiska besök med digitala möten. Ett politiskt mål om decentralisering genom digitalisering bör utmynna i en översyn av hur myndigheter erbjuder digitala tjänster.
    Avgörande är att det mänskliga och digitala måste jobba tillsammans för att öka decentralisering och inkludering. Och självklart att den digitala infrastrukturen är på plats i hela Sverige. 
  3. Flexibel regeltillämpning
    På landsbygden och i småorter är mångföretagande mycket vanligare än i stan. Tjänstemannen eller läraren kan driva ett lantbruk eller ett bed & breakfast vid sidan av sitt jobb.
    Det kräver att företagarna är flexibla, men också reglerna och tillsynen är det. Det kanske inte alltid är möjligt att ta ledigt från sitt dagjobb för att möta kommunens livsmedelsinspektör eller länsstyrelsens djurtillsynsman.
    För att möjliggöra flexibla människor behöver vi smidigare myndigheter med generösare öppettider och mandat att anpassa regeltolkningen efter olika förhållanden. 
  4. Kapitalbildning på glesbygden
    Innan jag återvände till politiken arbetade jag med att öka tillgången till riskkapital i Jämtland och norra Sverige. Ett riskkapital kan vara helt avgörande för ett litet företags möjlighet att växa och anställa. Men det finns mer av detta kapital i stora städer – inte för att företagarna där är bättre, utan då det ofta är där riskkapitalisterna verkar.
    Kapitalbildning i hela landet kräver ett statligt engagemang som verkar som smörjmedel när kapitalförsörjningen byggs upp. Det statliga riskkapitalet kan aldrig ersätta det privata, men är ofta en förutsättning för att investeringarna kan komma till stånd. Statens satsningar på riskkapital och företagsutveckling bör fortsatt stärkas och fokuseras än mer på företagande i hela Sverige.

Att bo utanför städerna är ofta ett eget val. Många trivs närmare skogen, bergen och sjöarna, i det mindre samhället och i de tätare gemenskaperna. Det handlar ofta om en strävan efter frihet, med färre tvång och ett behov av att rå sig själv.

Men det betyder inte att man vill välja bort samhällsservice, kultur, nöjen eller resor.

Den statliga politiken behöver utformas utifrån att vårt land befolkas av kapabla människor som kan och vill ta ansvar för sig och sin omgivning.

Centerpartiets uppgift är att bryta mönstren av vanmakt och verka för en stat som på riktigt skapar förutsättningar för människor att leva och bygga sin framtid, oavsett var i landet de bor.

Vi ska bli huvudalternativet för väljare som efterlyser en politik för alla skeenden i livet – oavsett postnummer.


Elisabeth Thand Ringqvist, vice ordförande näringsutskottet (C), partiledarkandidat


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.