Var ska alla uppsagda arbetare ta vägen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Sandvik varslar över 1000 personer, 900 anställda i Sandviken och 140 i Hallstahammar.

Det är givetvis en kolsvart dag för de anställda och för de drabbade orterna. Var ska alla dessa människor få jobb någonstans? Det finns inga andra industrier på de drabbade orterna som behöver så mycket folk. Tvärtom är det gamla industriorter som sedan länge varit väl medvetna om vad krisen inom industrin innebär. Uppsägningarna på Sandvik kom inte som någon överraskning. Företaget som har 47 000 anställda världen över har på kort tid tappat över 20 procent i orderingång.

Vad gör vi nu, hur hanterar politikerna omvandlingen av näringslivet och industrins kris? Stödpaket lär inte hjälpa, arbetsförmedlingen får problem, de kan knappast uppmana alla att flytta till jobben. Det finns inte så många industrijobb på andra orter heller. Förvaring i långtidsarbetslöshet är ingen lösning och inte heller förtidspension.

Det krävs kreativa lösningar och nytänkande. Uppsagda industriarbetare måste få jobb i andra branscher. Gamla industriorter måste bygga upp ett nytt näringsliv. Alla dessa varsel måste bli startskottet på utveckling där politikens viktigaste uppgift måste vara att stimulera entreprenörer och nyföretagande. Det är framtidstro som behövs!

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln