Åkessons förslag går ut över goda krafter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-11-30

Imam: En attitydundersökning bland muslimer stärker just den konflikt extremisterna vill ha

Imam Kashif Virk.

DEBATT. I en intervju i SvD säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson att han vill granska attityderna hos den muslimska befolkningen i Sverige. Syftet är att samhället ska få en uppfattning om hur utbrett det är med radikala strömningar bland muslimer i Sverige. Det ska även leda till att debatten om muslimer ska kunna grundas på fakta istället för fördomar. För att understödja förslaget nämner han ett exempel från Storbritannien där en liknande granskning gjorts.

Ja, fördomarna mot muslimer är många under vår tid. Nyligen sa den Donald Trump, som vill bli republikanernas presidentkandidat, att han är öppen för förslaget att genomföra särskilda övervakningar och säkerhetsåtgärder riktade mot muslimer.

Det har inte undgått någon att Sverigedemokraternas inställning till islam i sin helhet är negativ. Många partimedlemmar har under enskilda tillfällen yttrat sig synnerligen fördomsfullt om muslimer. Det skulle vara passande om en liknande granskning gjordes av detta parti för att se hur utbredd främlingsfientligheten och islamofobin egentligen är.

Det heller inte ha undgått Jimmie Åkesson hur svenska imamer aktivt tagit avstånd från terror och givit stöd åt myndigheter i kampen mot våldsbejakande extremism. Awad Olwan, Abd el Haqq Kielan och andra imamer har varit mycket tydliga med detta. Jag har själv bara under detta år skrivit ett tiotal debattartiklar för att argumentera emot radikala tendenser.

I intervjun står även att IS syfte med terrorattackerna i Paris är att provocera fram ett krig mellan öst och väst, mellan kristna och muslimer. Andra debattörer har påpekat att varje islamofobiskt uttalande i Väst bidrar till att öka stödet för dessa terrorgrupper. Det är därför oförsiktigt av en partiledare att föreslå en sådan undersökning under en tid då världen försöker vinna kriget mot den våldsbejakande extremismen. Dessutom hamnar de muslimer som lever väl integrerade i det västerländska samhället i kläm varje gång dylika åtgärder diskuteras eller blir aktuella.

Det finns fler implikationer av detta förslag. Hur ska det genomföras rent praktiskt, och kan man förvänta sig uppriktiga svar från de svarande? Vad ska denna information användas till? Finns risken att muslimer som helt tar avstånd från radikala idéer blir än mer utsatta?

Min muslimska församling, Ahmadiyya, har aktivt tagit avstånd och motarbetat tendenser till radikalisering och extremism, och hållit våra portar öppna för allmänhetens granskning. I fredags var fyra riksdagsledamöter på besök i Nasirmoskén i Göteborg för att samtala med ungdomar om dessa frågor. Det är en del av kampanjen #StoppaKrisen, som församlingen inledde på årets bokmässa. Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, har uttryckt sitt stöd för denna kampanj, och i det SVT Agenda den 22/11 talade demokratiminister Alice Bah Kuhnke om hur Ahmadiyyaförsamlingen arbetar proaktivt i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Det finns fler muslimska församlingar i Sverige som är aktivt deltagande i detta arbete. Att nu föreslå en granskning innebär även att dessa positiva krafter hämmas. Det finns alltså mycket att förlora om detta förslag en dag blir verklighet.

Kashif Virk

Imam Islams Ahmadiyya Samfund, Stockholm