Föräldraledighet är en statlig kvinnofälla

Slutreplik om föräldraledigheten: Dagens system kostar mer än dubbelt så mycket som Polisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-05

Föräldraledighet är en dyr historia för staten. Genom att halvera den skulle stora summor kunna sparas – och delas ut till föräldrar som arbetar, i form av skattelättnader, skriver debattören.

SLUTREPLIK. I Aftonbladet 27/2 föreslog jag en halvering av föräldraledigheten, till förmån för en skattesänkning för alla som jobbar. I en replik menar Susanne Nyman Furugård att jag därmed förringar barns behov av trygghet, som hon uppenbarligen ser som avhängig 16 månader offentligt finansierad föräldraledighet. Enligt Nyman Furugård är även dagens ledighet på gränsen till det oanständiga, eftersom barn – enligt henne – egentligen behöver minst tre år med föräldrarna.

Enligt detta resonemang borde Island – som har en hälften så lång föräldraledighet som Sverige – vara en dystopi där barnen växer upp i misär.

Det lustiga är att Island har lika höga födelsetal som Sverige, högre arbetskraftsdeltagande bland kvinnor och också flest kvinnor på höga poster bland de nordiska länderna. Dessutom mår isländska barn bättre än de svenska, och är både friskare och tryggare.

Enbart konservativa länder som Slovakien och Ungern har i dagsläget en så lång föräldraledighet som Nyman Furugård förespråkar.

Det är också intressant att Nyman Furugård avfärdar barnpsykiater och psykoanalytiker Magnus Kihlboms forskning som irrelevant. Därmed underkänner hon även regeringens nya utredning om föräldraförsäkringen, som delvis lutar sig mot hans slutsatser.

Dagens system är en statligt administrerad kvinnofälla, som dessutom kostar mer än dubbelt så mycket som Polisen.

Insikten om att andra länder har en betydligt billigare och bättre föräldraförsäkring kan förhoppningsvis leda till en mer vital debatt om det svenska systemets utformning. Precis som Nyman Furugård skriver, behöver vi en diskussion om hur välfärden ska finansieras och hur olika utgifter ska prioriteras.


Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknadsfrågor på Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.