Vårdbolagens vinster går före personalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-02

Vänsterpartiet: Vårdupproret behövs – och vi måste göra upp med marknadstänket

Vänsterpartiet stöttar självklart Vårdupprorets krav. Men för att åter skapa en värdig vård, krävs att vi gemensamt gör upp med marknadstänkandet, skriver Karin Rågsjö (V).

DEBATT. I dag demonstrerar sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på minst 20 orter i Sverige med budskapet ”En annan vård är möjlig”.

De kämpar för rimliga arbetsvillkor där de kan ta hand om patienterna utan att titta på klockan eller äta magsårsmedicin själva för att orka. Och de gör det för allas rätt till en värdig och bra vård när vi behöver den. När någon av oss skadar ryggen eller får cancer och söker oss till vården ska vi inte behöva oroa oss för om vårdpersonalen kommer att ha tid med oss, om vi kommer få rätt vård eller om vi gick till en bra eller dålig vårdcentral. Vi ska kunna lita på att vi får den hjälp vi behöver.

Men för att en annan vård verkligen ska bli möjlig så krävs att den droppflaska med sirapslikt marknadstänkande som har tillåtits tränga långt in i varje operationskö, besparingsplan och upphandling, byts ut mot lösningar som utgår från allas behov av bra vård, inte bara någras. 

Vad som är orsaken till den djupa kris svensk vård hamnat i – när canceroperationer ställs in och kvinnor får kuska runt mellan förlossningsavdelningarna på grund av platsbrist – är i grunden högerpolitikens nedskärningar och marknadsanpassning.

Tanken bakom den borgerliga idén att marknaden kunde lösa allt påstods vara att lösa brister som fanns i offentlig vård tidigare, bland annat korta köer. Men det har i stället skapat nya och mycket större problem.

Konsekvensen av marknadstänkandet är att vårdbolagens behov blivit viktigare än patienternas. De sjukaste patienterna trycks undan till förmån för de friskaste eftersom de senare är lättare att tjäna pengar på. Vårdens främsta resurs – personalen – tvingas lägga allt för mycket energi på lönsamhetskalkyler i stället för att göra sitt jobb: hjälpa oss.

Därför kan man i dag inte vara säker på att man får den vård man behöver. Därför stängs avdelningar, därför ökar köerna, därför är det brist på vårdplatser och avhopp av erfaren personal till bemanningsbolag, eller bort från vården överhuvudtaget.

Kvar på de överbelastade röntgen-, cancer- och intensivvårdsavdelningarna på de stora sjukhusen blir många gånger unga nyutexaminerade som får ta alldeles för stort ansvar med tung vård utan någon mer erfaren fast personal att fråga till råds.   

Så kan vi inte ha det. Vi behöver skapa förutsättningar för att få den erfarna personalen att stanna och göra ett bra jobb på det de är utbildade för och ville arbeta med, i stället för att utnyttja dem, be dem jobba ständig övertid och skjuta upp sina sommarsemestrar och sedan, när de har lämnat för att de inte står ut med de dåliga villkoren, desperat hyra in dem i korta perioder för fyrdubbla summan från ett bemanningsbolag som skär emellan av våra skattepengar

Vänsterpartiet stöttar självklart Vårdupprorets krav på mer resurser till vården och ett mer närvarande ledarskap. Vi har tillsammans med regeringen drivit igenom flera viktiga reformer som kommer att underlätta arbetet i vården, framförallt 10 miljarder till välfärden som kan leda till fler arbetskamrater på avdelningarna.

Men för att åter skapa en värdig vård där alla kan får rätt hjälp, krävs att vi gemensamt gör upp med marknadstänkandet och att den stora majoritet av svenskarna som säger nej till vinster i välfärden verkligen blir lyssnade på.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.