Orimligt att kvinnor inte ska mönstra

I veckan debatterade riksdagen ifall kvinnor ska tvingas mönstra. Försvarsutskottet, liksom regeringen och riksdagen, valde att hålla fast vid den gamla ordningen där endast killar mönstrar.

Märkligt beslut, skriver Värnpliktsrådet, Officersförbundet och Riksförbundet Sveriges lottakårer på Aftonbladet Debatt idag. De kräver allmän mönstringsplikt för kvinnor och menar att allt annat sänder fel signaler om kvinnornas ställning i försvaret.

Signalen från den 11 september är tydlig: framtidens försvar måste byggas i nära relation med det övriga samhället. Den civil-militära samverkan måste stärkas och försvaret får aldrig bli en isolerad verksamhet.

Ur det perspektivet är det orimligt att halva befolkningen inte ens mönstrar. Tjejerna behövs för att försvaret ska få ett så kompetent rekryteringsunderlag som möjligt. När man kallar in samtliga svenska kvinnor och män till mönstring erbjuder detta en möjlighet att ta tillvara den sammantagna kompetens som finns i samhället och som krävs för att kunna hantera de moderna, avancerade system, analyser och processer som det militära försvaret i dag använder sig av. Om även kvinnor tas in fördubblas urvalet och det blir lättare att få rätt person på rätt plats.

Kvinnor har i dag inte samma möjlighet till information om totalförsvaret som männen har. Dels beroende på skolornas begränsade och i många fall obefintliga undervisning om totalförsvar och säkerhetspolitik. Dels beroende på en förlegad uppfattning om att kvinnor inte alltid hör hemma i försvarsmakten.

En allmän mönstring skulle vara ett viktigt steg för att förändra detta och uppmärksamma fler kvinnor på försvars- och säkerhetspolitiken. Intresset för försvaret som helhet skulle därmed också öka bland unga kvinnor.

Att mönstringsplikten endast omfattar män är en kvarleva från en tid när kapaciteten att genomföra militär grundutbildning i mångt och mycket baserades på muskelstyrka. Det var länge ett argument att tjejer inte gjorde värnplikten på grund av den fysiska prestationsförmågan.

I dag är förhållandena annorlunda då tekniskt kunnande och goda ledaregenskaper är minst lika viktiga som fysisk kapacitet. Försvarsmakten måste nu, liksom det övriga samhället, försöka att likställa mäns och kvinnors villkor. För en ökad jämställdhet – allmän mönstringsplikt nu!

Nini Engstrand, Rikslottachef

Riksförbundet Sveriges lottakårer

Lars Fresker, Förbundsordförande, Officersförbundet

Jonas Ramber, Ordförande, Värnpliktsrådet