Yttrandefriheten angrips

Ett 30-tal ungdomar greps efter att ha ockuperat en gammal infektionsklinik i Linköping i april förra året. Men husockupationen berodde knappast på artikeln i tidningen Brand, skriver dagens debattörer.

Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hot mot demokratin?

Det är kärnfrågan i målet mot den anarkistiska tidningen Brand i dag.

I ett upprop på Aftonbladet Debatt i dag skriver ett antal namnkunniga debattörer att staten attackerar yttrandefriheten i åtalet mot Brand.

RÄTTEGÅNGEN MOT den anarkistiska tidningen Brand som inleds idag vid Göteborgs tingsrätt är ett tryckfrihetsmål som omfattas av grundlagen. Åtalet är godkänt av regeringen via demokratiminister Britta Lejon. Vi protesterar mot den godtycklighet med vilken staten i egenskap av polisen, justitiekanslern och regeringen angriper en fundamental demokratisk rättighet.

Säpo polisanmälde i fjol Brand nummer 1/ 2000 vilken gavs ut i samband med internationella kvinnodagen 8 mars. Numret behandlade i satirisk form de könsstereotypa bilder av kvinnor som presenteras i kvinno- och manstidningar som Veckorevyn och Slitz. Satiriska artiklar med för genren typiska rubriker som ”Gör om mig” och ”Testa vilken typ du är”. Men tidningen innehöll också en ironisk artikel om hur man gör en kravall.

Bilder på maskerade Spice Girls varvades med tips som att zebrakavajer är hopplöst ute på kravaller men att högklackat går utmärkt. I artikeln berättar Brand om olika vapen man kan använda under en kravall: ammoniak, cykelställ, bilar, bråte, gatsten, flaskigloos, molotovcocktails, påkar och flaskor. Det är detta som åtalet gäller. Säpo kopplar nämligen samman Brands kravallguide med den husockupation som hölls i Linköping en vecka senare och som fick en våldsam utgång. Något som för det första är ytterst tveksamt då ockupationen torde varit förberedd sedan långt tidigare.

TROTS ATT betydligt seriösare försök till ”kravallguider” utgivits i andra publikationer väljer justitiekanslern, på Säpos begäran, att just åtala Brand. Eftersom JK tidigare gjort ett misslyckat försök att få till stånd ett åtal mot Brand kan det inte tolkas som något annat än att det är just tidningen, inte den godtyckligt valda ”uppviglingen”, som man vill komma åt. Oavsett vad man tycker om de artiklar som Brand låtit publicera måste yttrandefriheten försvaras av oss demokratiskt sinnade medborgare. För även obekväma, icke politiskt korrekta åsikter har plats i ett demokratiskt samhälle. Brands redaktionsmedlemmar kan inte lastas för handlingar de inte begått. Vi anser att åtalet mot Brand är ett statligt angrepp på en av grundbultarna i vår demokrati – yttrandefriheten.

Jan Scherman, programdirektör TV4;

Maria-Pia Boëthius, författare;

Jan Myrdal, författare;

Janne Flyghed, docent i kriminologi;

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi;

Bob Hansson, poet;

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten;

Dan Josefsson, journalist Stockholm;

Stefan Sundström, artist Stockholm;

Pelle Andersson, redaktionssekreterare Aftonbladet Kultur;

Alexander Bard, författare och artist;

Ali Esbati, ordförande Ung Vänster;

Gustav Fridolin jr, språkrör Grön Ungdom;

Joakim Nilsson, redaktör Svensk Linje;

Erik Wijk, författare;

Sven Lindqvist, författare;

Åsa Petersen, ledarskribent Aftonbladet;

Channa Bankier, konstnär;

Per Wirtén, chefredaktör Arena;

Lisa Gålmark, frilansskribent;

Nina Lekander, journalist;

Mattias Gardell, docent;

Sven-Eric Liedman, professor i idéhistoria;

Fredrik Grundel, radioproducent;

Anna-Klara Bratt, chefredaktör Arbetaren;

Stellan Vinthagen, fredsforskare;

Johan Johansson, musiker;

Pelle Ossler, musiker;

Anders R Olsson, frilansjournalist och författare;

Dan Abelin, kanslist Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter; Richard Stallman, Software developer and free software activist

Fler debattartiklar i dag: