M: Unga är arbetslösa under kortare perioder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-24

LO:s Wanja Lundby-Wedin och hennes ungdomssekreterare Sophia Andersson gick på Aftonbladet Debatt till frontalangrepp mot regeringens politik mot ungdomsarbetslösheten. Vi är överens med dem om en sak ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer. I deras värld verkar emellertid svaret enbart handla om högre a-kasseersättningar, som om det med automatik skulle skapa fler jobb för unga människor i Sverige.

Artikeln är full av kritik, påhopp och misstänkliggöranden av regeringens politik men innehåller inte så mycket som ett enda förslag om hur grundproblemet ska lösas. Unga är generellt sett arbetslösa under en kortare period än äldre. Det är viktigt att a-kassan verkar som en omställningsförsäkring, inte som ett permanent försörjningsstöd med höjda ersättningar. Vårt arbetet med att få in unga på arbetsmarknaden vilar på flera ben.

Att få människor i arbete är viktigt båda av ekonomiska skäl och av rent moraliska. Ekonomin och samhället mår bättre om fler får möjlighet att delta på arbetsmarknaden, men för unga människor handlar det också om att ta de där första stegen ut i vuxenlivet och kunna stå på egna ben. Vi vet att ungdomar är konjunkturkänsliga på så sätt att de lättast får jobb när ekonomin tuffar på och att de är de första som förlorar jobben när ekonomin går sämre. Detta är det strukturella problemet, i Sverige och i många andra länder.

Vårt recept är lika enkelt som det är svårt, eftersom det handlar om att göra flera saker samtidigt. På ett mer övergripande plan handlar det om att förstärka kopplingarna mellan skola och arbetsmarknad, där vi nu för första gången på väldigt många år stärker banden genom satsningar på bland annat lärlingsutbildningar och dessutom en ny gymnasieskola som inte likt dagens sviker var fjärde gymnasieelev.

För dem som blivit arbetslösa – och många unga människor i Sverige har förlorat sitt arbete eller inte fått sitt första – finns en lång rad av insatser och verktyg. Den jobbgaranti för unga som Wedin och Andersson ondgör sig över syftar till att ge stöd, erbjuda matchning och insatser som praktik eller utbildning. Nu förstärks också garantin genom att vi erbjuder stöd till start av näringsverksamhet, ger möjlighet att studera på deltid och inför en förstärkt matchningsverksamhet med personliga coacher.

Till jobbgarantin fogas de omfattande utbildningssatsningarna som gjorts och fortsatt görs för att möta krisen. En sådan satsning, som specifikt riktar sig till dem som saknar grundskole- eller gymnasieexamen gör att 4 000 personer får en möjlighet till en förberedande utbildning i folkhögskolorna. I årets budget avsattes dessutom medel för att öka platserna i yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning och dessutom tillförs högskolan 10 000 nya platser.

Tre månader efter det att man lämnat jobbgarantin för ungdomar, hade – trots lågkonjunkturen – knappt 40 procent fått ett arbete och 12 procent påbörjat en reguljär utbildning, tillsammans 51 procent. Det är glädjande siffror, men långt ifrån tillräckligt för en regering som har som huvudsakliga mål att få fler i arbete och färre utanför arbetsmarknaden.

Detta är också ett av skälen till att vi halverat socialavgifterna för alla under 26 år vilket sänker kostnaderna för att anställa unga människor.

Att Wedin och Andersson pratar mer om ersättningar än hur vi skapar nya jobb är avslöjande. Hur de tänkt sig att lösa grundproblemet, om nu våra satsningar på matchning, utbildning och andra insatser är felaktiga, framgår däremot inte. Det vi däremot vet är att de dramatiskt vill höja kostnaden för att anställda ungdomar genom att höja socialavgifterna i praktiken införa en särskilt ungdomsskatt.

Sven Otto Littorin

Arbetsmarknadsminister (M)

Oskar Öholm

Talesperson ungs villkor (M)

Blocket Jobb - Lediga
jobb

Följ ämnen i artikeln