Japan vill se fördjupat samarbete med Sverige

Japans utrikesminister inför ministermötet i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-12

Rysslands angrepp mot Ukraina har skakat själva fundamentet i den internationella ordningen. Japan vill fördjupa våra robusta förbindelser med Sverige på alla fronter, inklusive politik och försvar, skriver Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi som kommer att delta vid EU:s Indo-Pacific Ministerial Forum i Stockholm som inleds i morgon.

DEBATT. Sverige är en viktig partner för Japan för upprätthållandet av den fria och öppna internationella ordningen baserad på rättsstatsprincipen, då vi delar grundläggande värderingar.

I ljuset av Rysslands angrepp mot Ukraina, så delar våra länder säkerhetsintressen och utmaningar på en rad områden såsom länder som befinner sig i Rysslands omedelbara närområde, i öst och väst.

I detta avseende kan man inte diskutera Europas säkerhet och den i indo-pacifiska regionen separat, med tanke på den nuvarande allvarliga internationella säkerhetssituationen. Stärkandet av våra bilaterala förbindelser förkroppsligar insikten om detta.

 

Världssamfundet befinner sig nu vid en historisk vändpunkt.

Rysslands angrepp mot Ukraina har skakat själva fundamentet i den internationella ordningen.

En sådan utmaning av den fria och öppna internationella ordningen baserad på rättsstatsprincipen är inte alls bara en regional angelägenhet; snarare är det en gemensam utmaning som världssamfundet måste hantera i enighet.

Annars skulle liknande utmaningar kunna uppstå i andra regioner och den ordning som varit själva grunden för vår fred och vårt välstånd skulle kunna fundamentalt kullkastas.

 

Men i indo-pacifiska regionen fortsätter, och till och med förstärks, de ensidiga försöken att med våld ändra status quo i Östkinesiska havet och Sydkinesiska sjön. Också runt Taiwan intensifieras militära aktiviteter.

Dessutom stärker Kina och Ryssland sitt militära samarbete, inklusive gemensamma flygningar med bombplan och gemensam navigering av marina enheter i närheten av Japan.

Vidare så trappar Nordkorea upp sina provokationer, genom upprepade avfyrningar av ballistiska missiler med en frekvens och på ett sätt som saknar motstycke; dessa inkluderar ICBM-klassade ballistiska missiler, varav en föll inom Japans exklusiva ekonomiska zon.

 

Inför en sådan utmanande säkerhetsmiljö i indo-pacifiska regionen, är det livsavgörande inte bara att samarbeta med de indo-pacifiska länderna utan också med likasinnade länder i Europa för att upprätthålla den fria och öppna internationella ordningen baserad på rättsstatsprincipen.

Jag välkomnar det ökande engagemanget från Sverige och andra europeiska partners i indo-pacifiska regionen. 

 

I denna bemärkelse är det väldigt betydelsefullt och lägligt att ministrar från både Europa och indo-pacifiska regionen samlas här i Stockholm för att diskutera vikten av den fria och öppna internationella ordningen baserad på rättsstatsprincipen, och nödvändigheten av att en sådan ordning upprätthålls också i den indo-pacifiska regionen.

I synnerhet i år eftersom Japan är G7-ordförande och Sverige är EU-ordförande under första halvan av året, så har det blivit viktigare än någonsin att stärka våra bilaterala förbindelser.

Jag medger att detta år är ett utmärkt tillfälle att ytterligare fördjupa våra robusta förbindelser på alla fronter, inklusive politik och försvar, handel och investeringar, akademiska sfären, och kulturområdet.

 

Faktum är att relationen mellan Japan och Sverige stadigt utvecklas på många områden. I december förra året undertecknades avtalet ”Agreement concerning the transfer of defense equipment and technology”, vilket är grundstenen i säkerhetssamarbetet med Sverige som har avancerad teknologi inom försvarsområdet.

Universitet och företag i båda länderna ligger i framkant inom områden som grön och digital teknik och life science. Vårt samarbete gör framsteg inom dessa områden.

 

I programmet ”Mutual-understanding, intellectual relations and academic exchange initiative” (MIRAI, som betyder ”framtid” på japanska) arbetar 20 universitet från de båda länderna aktivt med akademiskt utbyte.

Också Hitachi Energy – ett japanskt företag med säte i Sverige – bidrar till den globala gröna omställningen i egenskap av världens största kraftnätsföretag.

 

2018, som dåvarande minister med ansvar för utbildning, kultur, sport och vetenskap och teknik, besökte jag Max IV, den gigantiska synkrotronljusanläggningen i Lund, och jag har själv bevittnat Sveriges vetenskapliga och teknologiska framgångar.

Utifrån dessa erfarenheter är jag övertygad om att det finns utrymme för ytterligare fördjupning av samarbetet inom avancerad teknik mellan våra länder.

Bägge länderna tar steg in i framtiden tillsammans. Jag hoppas att detta år kommer att bli ett år med ytterligare framsteg för de bilaterala förbindelserna.

 

Denna gång besöker jag Sverige för första gången som Japans utrikesminister för att delta i Indo-Pacific ministerial forum som Sverige, som EU-ordförande, arrangerar tillsammans med EU. Förra året deltog jag digitalt i Forumet, som då Frankrike stod värd för; det gläder mig ännu mer att jag kan delta personligen i årets Forum.

Nästa vecka står Japan som värd för G7 Hiroshima summit. Vid toppmötet kommer Japan ånyo att på ledarnivå visa världen vår starka beslutsamhet om att upprätthålla den fria och öppna internationella ordningen baserad på rättsstatsprincipen.

Japan skulle vilja ha nära samarbete med de likasinnade länderna i Europa, inklusive Sverige, och i indo-pacifiska regionen för att upprätthålla den fria och öppna internationell ordningen baserad på rättsstatsprincipen.


Yoshimasa Hayashi, Japans utrikesminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen