Porta sexförövarna från festivalerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-07-29

Moderata ungdomsförbundet: Här är tre förslag för att säkerställa tryggheten

Muf:s förbundsordförande Rasmus Törnblom skriver om den senaste tidens sexövergrepp på festivaler och kommer med förslag på vad som kan förhindra det i framtiden.

DEBATT. I sommar går tusentals unga på festivaler runt om i Sverige. I samband med Bråvallafestivalen i Norrköping, Putte i parken i Karlstad och Peace and Love i Borlänge anmäldes omkring 60 sexuella ofredanden och fem våldtäkter. Det är fruktansvärt. Festival ska förknippas med glädje, musik och vänner, inte med rädsla för sexuella trakasserier eller övergrepp. Så här kan det inte fortsätta.

I slutet av förra veckan var det Emmabodafestivalen, som sedan följdes av Storsjöyran i Östersund och snart är det Getaway Rock i Gävle och Way Out West i Göteborg. De sexuella övergreppen måste få ett slut, men tyvärr finns inte tillräckliga verktyg för att kunna säkerställa tryggheten och agera.

Både polisen och festivalarrangörerna har stått handfallna utan tillräckliga verktyg för att kunna agera. Istället har polisen delat ut armband till tjejer med budskapet "tafsa inte" och vissa festivalarrangörer har föreslagit könsuppdelade festivalområden. Att införa kvinnozoner är att dra tillbaka flera års jämställdhetskamp med utgångspunkt i likabehandling mellan könen. Det skickar samtidigt ut samma otrevliga signal som att flytta den mobbade eller skuldbelägga våldtäktsoffren på grund av klädval. Detta är fel och löser inte problemen.

Nu måste riksdagens partier ta ansvar och ge både polisen och festivalarrangörerna möjlighet att kunna agera.

Porta personer som beter sig olämpligt på festivaler. Riksdagens partier bör så snart som möjligt titta på hur tillträdesförbudslagen som gäller för idrottsevenemang kan utökas för att kunna tillämpas på festivaler. Förslaget innebär att både polisen och festivalarrangörerna får verktyg för att kunna porta personer som beter sig olämpligt eller begår brott, som exempelvis sexuella övergrepp.

Idag finns det stöd för att kunna porta personer som betett sig olämpligt i samband med ett idrottsarrangemang. Samma möjlighet finns inte för festivaler. I tillträdesförbundslagen 2 § står det: ”En person kan få tillträdesförbud, om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott under idrottsarrangemang (…) och brottet är ägnat att störa ordningen eller säkerheten (…)”. Det är dags att se över hur den här lagen kan utvidgas och även omfatta festivaler.

För att säkerställa tryggheten på festivalerna bör riksdagens partier snarast titta på dessa tre förslag:

1. Porta de som beter sig olämpligt. Ge polisen och festivalarrangörerna möjlighet att porta personer som beter sig olämpligt på festivaler. Tillträdesförbudslagen borde inte bara omfatta idrottsarrangemang, utan också festivaler.

2. Mer ordningsmakt. När tryggheten brister är det viktigt att ordningsmaktens synlighet och tillgänglighet ökar på utsatta områden, i det här fallet på festivaler. Ökad polisnärvaro, fler ordningsvakter och kameraövervakning, skulle ge bättre förutsättningar än idag att kunna säkerställa tryggheten på festivalerna.

3. Skärp straffen. Inför grovt sexuellt ofredande som nytt brott samtidigt som våldtäktslagstiftningen behöver bli samtyckesbaserad.

Vem man är, var man är eller vilken tid på dygnet det är, ska inte spela någon roll för att känna sig trygg. Som tjej i Sverige 2016 ska du varken behöva stå i en kvinnozon, ha ett armband med budskapet ”tafsa inte” eller oroas över klädval med rädslan för att bli sexuellt ofredad eller utnyttjad. Men den som däremot sexuellt ofredar eller utnyttjar någon ska vara säker på att det direkt får hårda konsekvenser.

Nu behöver tryggheten säkerställas på festivalerna. Ge polisen och festivalarrangörerna rätt verktyg så att de på allvar kan säkerställa tryggheten - för alla.

Rasmus Törnblom

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.