Politikförbudet hotar demokratin, Chalmers

MP, S, C, L, M och KD:s studentförbund: Vi kräver att högskolan backar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-11-15 | Publicerad 2023-11-14

Att högskolor nu väljer att stänga ute politiska organisationer skadar inte bara studenterna utan hela den svenska demokratin, skriver Gröna studenter, S-studenter, Centerstudenter, Liberala studenter, Moderata studenter och Kristdemokratiska studentförbundet.

DEBATT. Studentlivet är för många en tid av politiskt uppvaknande – och de politiska studentförbunden har historiskt spelat en stor roll för ungas frigörelse. Som student utvecklas man som samhällsmedborgare och många engagerar sig i partipolitiska studentförbund på universiteten. Så var det på det “gamla goda” 1960-talet.

I dag vill högskolor i stället inte veta av oss – vi jagas bort från campus, uppmanas betala höga straffavgifter och det demokratiska mötet medborgare emellan riskerar att utebli. Att Chalmers nu går vidare med totalt förbud mot politiska manifestationer visar på ett demokratiskt systemfel.

 

Det här kommer nog som en överraskning för många, men vi i Sverige har ett enormt demokratiproblem på våra lärosäten. Högskolornas stora tolkningsföreträde resulterar i att högskolelagen tolkas på olika sätt.

Konsekvensen blir att demokratiska samtal förbjuds, vilket Chalmers är ett utmärkt exempel på.

 

Diskussionen om att partipolitiska studentföreningar aktivt stängs ute från universiteten har varit uppe för debatt många gånger av våra föregångare, bland annat ”Öppna portarna på högskolorna”, “Universiteten stoppar oss”, ”Lärosäten hindrar demokratiska samtal” och ”Fel att stänga politiska studentföreningar ute”.

Många läsår har passerat och situationen har bara förvärrats.

 

Under EU-valrörelsen nästa år kommer KTH kräva oss på 10 000 kronor endast för att affischera - på Chalmers, Stockholms och Lunds universitet rivs våra affischer ned. Våra kampanjande medlemmar jagas bort från campus. Det är en helt bisarr situation.

Högskolornas fria tolkningsföreträde av lagstiftningen är ett hot mot demokratin. Vi kräver tydlighet från politiken: vilka regler är det som gäller? Är ni okej med att högskolorna förbjuder politiskt kampanjande?

 

Högskolornas ängslighet kring politikens roll i samhällsutvecklingen går idag att ta på. Ett argument är att våra lärosäten ska fokusera på sitt kärnuppdrag: utbildning. Men är inte högskolornas roll större än det formella och akademiska?

Syftet med en utbildning är väl att studenter ska omvandla teori till praktik för att bidra till vårt demokratiska samhälle?

 

Chalmers menar att förbud mot politiska manifestationer ”skapar spelregler” för åsiktsutbyte. Det är ett chockerande uttalande. Vänner av demokratin kan inte låta det stå oemotsagt.

I Sverige väljer färre och färre att engagera sig partipolitiskt. Det är ett problem. För att vårt lands demokrati ska upprätthållas behövs folk som är villiga att axla politiska roller samtidigt som det behövs arenor för människor att vara en del av demokratin. Studentförbunden är en livsviktig pusselbit i det arbetet.

Att högskolor nu väljer att stänga ute politiska organisationer skadar inte bara studenterna utan hela den svenska demokratin. Vi kräver tydlighet för vad som gäller för studentförbunden på högskolorna och att Chalmers upphäver sitt odemokratiska förbud.


Anton Bylin, språkrör Gröna studenter
Nadja Vinberg, språkrör Gröna studenter
Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter
Rasmus Elfström, förbundsordförande Centerstudenter
Hannes Snabb, ordförande Liberala studenter
Izabel Riedl, riksordförande Moderata studenter
Lucas Svärd, förbundsordförande Kristdemokratiska studentförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.