Sverige ska öka antalet värnpliktiga till 10 000

Damberg och Hultqvist: Största upprustningen av försvaret sedan 1950-talet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-24

Antalet värnpliktiga ska öka till 8 000 år 2025. Därefter vill vi socialdemokrater att ökningen fortsätter till minst 10 000 som nästa etappmål, skriver Mikael Damberg och Peter Hultqvist.

DEBATT. I dag är det sex månader sedan Ryssland inledde angreppskriget mot Ukraina. Det ryska agerandet är ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen och därmed också Sveriges intressen.

Mot bakgrund av det försämrade säkerhetspolitiska läget behöver Sveriges försvarsförmåga öka ytterligare. Vi vill bygga att starkt folkförsvar. Ett totalförsvar med folklig förankring, av svenska folket och för svenska folket. En grundläggande del av detta är värnplikten.

Värnplikten är central för Försvarsmakten och försvarets folkliga legitimitet – men det finns avgörande ideologiska skillnader mellan oss socialdemokrater och Moderaterna.

2009 avskaffade den borgerliga regeringen värnplikten. Redan under vårt första regeringsår 2014 tog den socialdemokratiskt ledda regeringen de första stegen för att återinföra den. Nu utbildas cirka 5 500 värnpliktiga om året.

Vi socialdemokrater vill öka antalet värnpliktiga i grundutbildningen för att säkerställa att Försvarsmaktens förband har tillgång till utbildad och övad personal.

Antalet värnpliktiga ska öka till 8 000 år 2025. Därefter vill vi socialdemokrater att ökningen fortsätter till minst 10 000 som nästa etappmål.

Ett ökat antal värnpliktiga leder till en starkare krigsorganisation och en starkare folkförankring.

Socialdemokraterna har påbörjat den största upprustningen av det svenska försvaret sedan 1950-talet.

Detta har inneburit bland annat fem nya regementen och en flygflottilj, ett utökat antal artilleripjäser, investeringar i marinen med bland annat ytterligare en ubåt, större samverkande enheter inom armén, ett uppgraderat luftförsvar och investeringar i personlig utrustning, vapen, fordon och logistik. Nu vill vi öka takten i upprustningen ytterligare.

Vårt land ska kunna försvaras på land, till havs och i luften. Vi vill bland annat att brigadförmågan, undervattenförmågan, amfibieförmågan och luftförsvarsförmågan ska förstärkas ytterligare.

För att försvarsförmågan ska vara så effektiv som möjligt behöver det finnas en balans mellan verkansförband och stödförband. Vårt land måste kunna försvara sig militärt, men också mot hybridattacker och cyberangrepp.

Anslagen till det militära försvaret ska nå 2 procent av BNP så snart det är praktiskt möjligt och senast till 2028.

Samtidigt som vi förstärker det militära försvaret måste vi också stärka det civila försvaret. I händelse av kris eller krig måste hela samhället fungera så väl som möjligt. Ambulanser ska komma fram, butikerna ha matvaror och skolan och äldreomsorgen fungera.

Den socialdemokratiska regeringen har påbörjat den största satsningen på det civila försvaret i modern tid.

Satsningarna har exempelvis gått till beredskapsplanering, utbildningar och övningar samt lagring av förnödenheter och insatsvaror. Dessutom har ett nationellt cybersäkerhetscentrum inrättats.

Vi vill fortsätta att stärka det civila försvaret och krisberedskapen, bland annat genom att rusta och bygga beredskapslager och öka beredskapen i transportsektorn. Arbetet för att stärka förmågan att stå emot cyberattacker och desinformation ska stärkas.

De ökade militära anslagen kommer att kräva ytterligare finansiering om inte vård, skola och omsorg ska trängas undan. De verksamheterna är centrala i det Sverige som vår krigsorganisation syftar till att försvara.

Vi socialdemokrater tycker att det är rimligt att, i likhet med Tyskland och Danmark, inte minska vår redan låga skuldkvot i lika snabb takt som tidigare. Därför vill vi övergå från ett överskottsmål till ett balansmål för statens finanser. Men vi måste ha inkomster också. Vi socialdemokrater vill därför införa en beredskapskatt för de allra rikaste.

Alla kommer att se mer av det svenska försvaret under de kommande åren, från norr till söder. Fler unga kommer behöva göra sin värnplikt och bidra till försvaret av vårt land, och vi ser att viljan till detta är stor. Vi ska tillsammans bygga upp hela samhällets motståndskraft.

Sverige ska ha ett starkt folkförsvar.


Mikael Damberg, finansminister (S)
Peter Hultqvist, försvarsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.