Du missar grunden till problemet, Edholm

Replik från Tankesmedjan Balans om friskolorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-16

Skolministerns analys tycks vara att det är enskilda friskolor som inte sköter sig som är problemet, inte själva marknadsstyrningen. Hon missar grundproblemet; att en ständigt ökande andel elever i bolagsdrivna skolor sliter sönder skolsystemet. Replik från Tankesmedjan Balans.

REPLIK. Det går upp för allt fler att det svenska skolexperimentet – där vinstdrivande företags skolor finansieras av offentliga medel – inte fungerar.

Med allt fler elever i bolagsdrivna koncernskolor får kommunerna allt mer osäkra villkor för sina egna skolor, vilket går ut över resurssvaga elever. Kommunen får inte heller kompensation i skolpengen för sitt mer omfattande uppdrag.

Det här skapar en orättvis marknad där stora skolkoncerner, ofta ägda av före detta politiker eller utländska bolag, växer på de kommunala elevernas och lärarnas bekostnad. 

Skolminister Lotta Edholms analys tycks vara att det är enskilda friskolor som inte sköter sig som är problemet, inte själva marknadsstyrningen.

En sådan analys missar grundproblemet; att en ständigt ökande andel elever i bolagsdrivna skolor sliter sönder skolsystemet.

Konkurrensen om elevernas skolpeng skapar incitament för alla skolor att till varje pris försöka att behålla sina elever samt rekrytera nya elever från andra skolor.

Betygsinflation, en strävan mot allt billigare arbetsmetoder, minskat friutrymme för lärare och ökad skolsegregation är oundvikliga konsekvenser i ett marknadsstyrt system.

Det blir helt enkelt svårare för lärare och rektorer att utöva sin profession.

De problem marknaden skapar är svåra att reglera bort utan att samtidigt skapa nya problem. Ju mer staten kontrollerar huvudmännen, desto mer tid kommer lärare och rektorer att behöva lägga på dokumentation, administration och på att hålla ryggen fri inför granskning.

Men en aspekt av Edholms text inger hopp: ”Skolpengen ska också kunna återkallas om det framkommer att skolpengen går till annat än just skolverksamhet”.

Den börsnoterade skolkoncernen Academedia tog förra veckan beslut att i fortsättningen dela ut 30 procent av bolagets vinst i utdelning. De pengarna kommer garanterat inte att gå till skolverksamhet.

Det här måste ju innebära att skolpengen till Academedia – förra året var det 13 miljarder – i fortsättningen kommer att tas tillbaka.


Åsa Plesner och Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.