Visa att vi har makten − sänk elskatten rejält

Muf: Allt som krävs är lite politisk vilja från regeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-06

Så sent som 2022 lade M förslag om sänkt elskatt, men vid årsskiftet har man nu i stället höjt skatten. Vi har regeringsmakten och vi har utlovat ett omtag i energipolitiken. Allt som krävs är lite politisk vilja, skriver samtliga distriktsordföranden och alla nationella företrädare för Moderata ungdomsförbundet.

DEBATT. Den kalla vintern har gjort energikrisen uppenbar igen. Effektbristen slår mot ekonomin när såväl företag som familjer kämpar med de höga priserna.

Bristen hänger ihop med en politisk instabilitet: en vänster som lägger ned kärnkraft, en höger som bygger upp den och en vänster som hotar att återigen lägga ned den. Det ökar riskerna med att investera i ny kärnkraft och senarelägger på så vis ny elproduktion.

 

Utöver nedläggningen av kärnkraft kan effektbristen förklaras av elskatten, straffskatten som utgör halva priset på el. Den moderatledda regeringen har redan börjat sänka skatter, hittills på arbete.

Moderaterna behöver nu fortsätta vara partiet som sänker skatter och avgifter när de gör det orimligt dyrt att leva. Nästa naturliga steg är att sänka elskatten, då kan elproduktionen klara sig utan subventioner för olika kraftslag.

 

Politiken talar om elektrifiering för omställningens skull: om eldrivna bilar och fossilfritt stål. Det är då orimligt att bestraffa alla de som elektrifierar.

De flesta förstår att vi behöver mer av det mesta: sol-, vind-, vatten- och kärnkraft. Allt elskatten gör är dock att locka till de fossila alternativen, men framtiden finns att hitta i det fossilfria: i nya industrier, nya transporter och nya jobb. På så sätt kan Sverige kombinera omställning och tillväxt, klimat och välstånd.

Det påpekar också regeringen själva. Den framtiden kräver dock att elektrifiering är lönsamt för industrin och billigt för hushållen. Den framtiden kan inte vänta på billig el när ny kärnkraft väl är på plats.

 

Vintern 2022 nådde elpriserna rekordnivå. Braskaminer tändes, ved tog slut och hus förstördes av kyla. Barnfamiljer, äldre och låginkomsttagare kämpade med räkningarna.

Den politiska diskursen var suboptimal, av typen elkabelstopp till Europa och bidragsregn, vilket mynnade ut i bidragskaos. Kortsiktigheten var genomsyrande.

 

Sverige borde vara ett land där man kan oroa sig mindre. Sverige borde vara ett land där arbetslösheten är lägre, gatorna tryggare och räkningarna rimligare. Det var vad Moderaterna gick till val på: ordning på Sverige.

Så sent som 2022 lade Moderaterna därför förslag om sänkt elskatt, men vid årsskiftet har man nu i stället höjt skatten, i takt med inflationen på drygt nio procent.

Höjningen skedde trots att Konjunkturinstitutet påpekat att en sänkning av elskatten också skulle sänka inflationen och att en sänkning rekommenderades i klimatrapporten John Hassler skrev på uppdrag av regeringen.

 

EU:s regleringar kräver en viss nivå av elskatt, men Sveriges är så pass hög att vi skulle kunna sänka den med 97 procent och fortfarande vara i linje med reglerna.

Det är inte en naturlag att Sverige alltid ska överimplementera EU:s regleringar. Av budgetpolitiska skäl kanske inte en komplett 97-procentig sänkning kan gå igenom i år, men den rätta riktningen behöver sättas, nedtrappningen påbörjas, förslagsvis med slutdatum denna mandatperiod.

Den alternativa riktningen är att politiken fortsatt underminerar elproduktionen genom att straffbeskatta den, sedan subventionerar den med skattepengarna och leker hjälte. Politiken gör tvärtom bäst i att sätta de breda ramarna och låta människor stå för framstegen.

 

Räkningarna är i dag orimliga och den ekonomiska vintern gör det värre. Människor flyttar från hus och hem för att få ekonomin att gå ihop.

Moderaterna måste fortsätta vara hushållarepartiet – partiet måste fortsätta vara partiet som sänker skatter och avgifter när de gör det orimligt dyrt att leva. Nu har vi trots allt chansen. Vi har regeringsmakten och vi har utlovat ett omtag i energipolitiken. Allt som krävs är lite politisk vilja.


Alexander Degerfeldt, distriktsordförande Muf Västernorrland
Alice Landerholm, riksordförande Moderat Skolungdom
Anton Olsson, förbundsstyrelseledamot Muf
Antoni Welk, distriktsordförande Muf Södermanland
Arvid Strandberg, distriktsordförande Muf Västra Götaland Västra
Asbjörn Thunborg, distriktsordförande Muf Norrbotten
Carl Gustav Pfeiffer, förbundsstyrelseledamot Muf
Carl-Oscar Franzon, distriktsordförande Muf Jämtland
Dalila Alibasic, förbundsstyrelseledamot Muf
Douglas Thor, förbundsordförande Muf
Edmir Mehmeti, distriktsordförande Muf Skåne
Elias Åkerman, distriktsordförande Muf Dalarna
Elsa Weiss, förbundsstyrelseledamot Muf
Elvira Löwenadler, distriktsordförande Muf Södra Älvsborg
Emelie Ambrosius, distriktsordförande Muf Gävleborg
Emil Steen, förbudsstyrelseledamot Muf
Emma Falkbacken, distriktsordförande Muf Kronoberg
Fredrik Eneroth, distriktsordförande Muf Fyrbodal
Hannah Björnerhag, distriktsordförande Muf Göteborg
Jonatan Hjeltman, distriktsordförande Muf Västerbotten
Jonathan Kahrs, distriktsordförande Muf Skaraborg
Linda Obiedzinski, förste vice ordförande Muf
Lucas Gustav Amgren, distriktsordförande Muf Blekinge
Magnus Stålberg, distriktsordförande Muf Örebro
Michael Hessen, distriktsordförande Muf Västmanland
Noa Samenius, distriktsordförande Muf Stockholm
Noah Hjortman, distriktsordförande Muf Värmland
Oliver Zito, andre vice ordförande Muf
Olivia Bergström, distriktsordförande Muf Uppsala
Olle Connman Ek, distriktsordförande Muf Östergötland
Olle Olson, distriktsordförande Muf Kalmar
Pasi Huikuri, förbundsstyrelseledamot Muf
Rebecca Nordin Vainio, förbundsstyrelseledamot Muf
Sam Kharazmi, distriktsordförande Muf Jönköping
Sara Fladje, distriktsordförande Muf Halland

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.