Kulturen går miste om en miljon om dagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-12-18 | Publicerad 2014-12-17

Gunilla Carlsson (S): Alliansens passiva kulturpolitik syns i deras budget

Regeringen ville se sänkta avgifter i musikskolan – men det blir det inget av.

Den 3 december fick borgerliga alliansen stöd för sin budget av Sverigedemokraterna. När ramarna var tagna innebär det drygt 365 miljoner kronor mindre för utgiftsområdet som omfattar bland annat kultur än om den rödgröna samarbetsregeringens budget vunnit. 365 miljoner kronor är en miljon kronor mindre per dag till kultur.

Regeringen vill att kulturen ska komma alla till del, därför prioriterade regeringen barn och unga, integration, folkbildning och jämställdhet.

Kulturen bidrar också till nya jobb. Det är inom de kreativa näringarna som många av framtidens arbeten kommer att växa fram. Under den borgerliga alliansen präglades kulturpolitiken av passivitet, låg prioritet och få idéer. Den rödgröna samarbetsregeringen har en diametralt motsatt syn på kulturens betydelse och om regeringens budget hade gått igenom hade följande blivit verklighet:

Fri entré på statliga museer

För att alla ska få tillgång till vårt kulturarv vill regeringen införa fri entré till vissa statliga museer. Tillgången till kultur ska inte vara beroende av den enskildes betalningsförmåga. Genom att ta bort avgiften möjliggör det för fler att besöka våra museer. Det är en av våra viktigaste tillgänglighetsreformer.

Sänkta avgifter i musik- och kulturskolan

Regeringen vill att alla barn och unga ska få möjlighet att delta i musik- och kulturskolans verksamhet. Där de kan spela instrument, dansa och delta i en teatergrupp, utan att begränsade ekonomiska resurser avgör. Därför ville regeringen införa en stödordning i syfte att stimulera kommunerna att hålla nere avgifterna, samt utveckla en nationell strategi för Sveriges musik- och kulturskolor.

Mer kultur i miljonprogramsområdena

Satsningen syftar till kulturverksamhet i miljonprogramsområden runtom i landet och konstnärlig gestaltning av boendemiljön. Syftet är att rusta upp dessa områden, öka kulturinslagen och främja lokala initiativ. Satsningen ska ske i dialog med boende och organisationer och tillsammans med myndigheter, till exempel Statens Konstråd.

Regeringens budget hade också möjliggjort framtagande av en nationell biblioteksstrategi och ökade insatser för läsfrämjande. I budgeten fanns resurser för en förstärkning av Skapande skola för att möjliggöra samarbete med musik- och kulturskolan, liksom anslag till en bred utbildningsinsats om rasism i både grund- och gymnasieskolan i likhet med den utbildningsinsats om Förintelsen som Göran Persson tog initiativ till.

Inom folkbildningsområdet hade det möjliggjort en utökning av antalet platser på folkhögskolor, att man permanentat de idag redan befintliga extra 1000 platserna och utökat dem med ytterligare 500. Nu stryks alla dessa platser och slår undan benen både för unga studerande och för folkhögskolor. Vad som ska hända de elever som just nu går en utbildning – ska de sluta nu till jul? Det bör Alliansen svara på.

Med samarbetsregeringens offensiva förslag till budget för kulturområdet hade kultur området fått en välbehövlig nysatsning och det hade inte blivit några nerskärningar på kultur- och idétidskrifter. Just nerskärningen av stödet till kultur- och idétidskrifterna måste beskrivas som den katastrof det faktiskt är, och trots massiv kritik har den borgerliga alliansen vägrat att ändra sig. Det vill jag/vi att alla ska minnas när vi går till extra val den 22 mars 2015.

Gunilla C Carlsson (S),

vice ordförande i riksdagens kulturutskott

Följ ämnen i artikeln