Vår liberalism klarar kärnkraft – och miljö

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-05-04

Det är hos entreprenörerna vi hittar lösningar på miljöförstöringen, skriver debattörerna

Många miljöengagerade väljare fortfarande enbart att se vårt engagemang för kärnkraften, inte övriga nyanser av grön liberalism. Detta vill vi ändra på, skriver Maria Weimer och Birgitta Ohlsson (L).

DEBATT. Under stora delar av 1900-talet var liberaler pionjärer i miljöpolitiken i Sverige. Det var liberala riksdagsledamöter som bildade Naturskyddsföreningen och tog initiativet till inrättandet av de första nationalparkerna 1909. Så sent som på 1980-talet låg nuvarande Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, i täten när Naturskyddsföreningen satte betyg på riksdagspartierna inför varje val.

De senaste året har vi försökt att utveckla vår politik på detta fält. Men det är ett faktum att många miljöengagerade väljare fortfarande enbart ser vårt engagemang för att värna kärnkraften, inte övriga nyanser av grön liberalism. Detta vill vi ändra på.

Klimatfrågan är onekligen en av vår tids största framtidsutmaningar. Nyligen skrev mer än 160 länder under klimatavtalet från toppmötet i Paris. För första gången finns nu en global konsensus om att minska koldioxidutsläppen. Även i Sverige står klimatet högt på agendan. Senaste SOM-undersökningen visar att klimatfrågan är en av de frågor vi svenskar oroar oss över allra mest.

Vi liberaler förenar tron på individen och marknadskrafterna med ansvar för planeten. Vi är övertygade att det är genom ökad tillväxt, mer global handel och starkare europeiskt samarbete som vi kan rädda miljön. Vi tar starkt avstånd från en politik som bygger på protektionism, begränsad handel och tillväxtfientlig retorik.

Det är hos entreprenörer och uppfinnare av ny miljöteknik vi kommer att hitta lösningar på miljöförstöringen snarare än hos oss politiker.

Det var inte någon miljöminister utan den moderna entreprenören Elon Musk som bevisade att elbilar inte behövde vara töntiga utan kunde vara snabba, smarta och dessutom snygga.

Nytänkande 25-åriga studenter uppfinner nya former av organiska solceller som kan revolutionera solenergin.

Som liberaler är vi både framtids- och teknikoptimister och vi tror att vår uppgift som politiker måste vara att öppna dörrarna för fler entreprenörer och forskare på det här området.

Marknadskrafterna är vårt bästa instrument för att stoppa miljöförstöring. Vi måste våga vara tuffare mot de som förorenar vår natur. En ren miljö måste få ett högre pris och därför måste avgifter och miljöskatter svida ordentligt.

I den svenska miljödebatten finns det röster som vill bromsa utvecklingen och kritiserar ökad konsumtion och exempelvis elanvändning. 

Som liberaler vill vi bejaka tillväxt och framsteg. Elektricitet och utvecklingen går hand i hand. Tillväxt och ökad elanvändning är positivt i en tid när vi får fler elbilar, Facebooks datacenter har flyttat till Sverige och vi kan använda el för att minska utsläppen i industrin. I ett fattigt land såsom Sydsudan betyder tillgång till el en läslampa till barnens läxläsning eller gatlampor i byn som skyddar kvinnor från överfall. Världen behöver mer tillväxt och mer utsläppsfri el inte mindre.

Som liberaler tror vi både på lagar och på marknadens påverkan, men också på individens ansvar. Bilen, biffen och bostaden har samtliga dyster påverkan på klimatet och våra livsvals konsekvenser måste börja diskuteras av liberaler.

Vår gröna liberalism bygger på grön skatteväxling, med lägre skatt på arbete och höjda miljöskatter. Vi vill styra om vår transportsektor mot utsläppsfria bilar genom höjd bensinskatt och fordonskatt. Vi behöver större satsningar på forskning om ny miljöteknik och energilagring.

Kärnkraften kommer att vara kvar och ska kunna utvecklas som energislag, men det är viktigt att vår liberala klimat- och miljöpolitik även växer på andra fält. Grön liberalism är mer än kärnkraft.

Maria Weimer

Birgitta Ohlsson

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.