Slopa det omoderna ob-tillägget i avtalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-22

Almegas VD: Anställda ska själva få bestämma vad som är obekväm arbetstid

Jag tillhör de morgonpiggas skara. Att komma till jobbet under tidiga morgontimmar och ostört få arbeta med sådant som kräver djup koncentration är perfekt för mig. Det är många som tycker tvärtemot, som tycker att morgnarna är obekväm arbetstid och hellre jobbar på kvällarna. Men i kollektivavtalens värld är arbetstid bara obekväm under kvällar och helger. I dem tickar fortfarande den gamla stämpelklockan på som om inget hade hänt sedan den första Volvo PV:n rullade ut från fabriken.

En undersökning som Silentium gjort på uppdrag av Almega visar att 4 av 10 svenskar tycker att det är mest obekvämt att jobba på morgonen en vardag. I den yngsta åldersgruppen är det 6 av 10 som tycker att det är mest obekvämt att jobba på morgonen en vardag, att jämföra med att 3 av 10 i denna åldersgrupp tycker att det är mest obekvämt att jobba på kvällen en vardag. En intressant detalj är att studerande och egna företagare verkar tycka att det är segast att jobba på morgonen.

I kollektivavtalen brukar ob-tid definieras som ordinarie arbetstid som ligger på annan tid än normal dagtid på vardagar. Det räcker med att se på hur vårt samhälle och arbetsliv fungerar i dag för att inse att tiden sprungit ifrån kollektivavtalens skrivning. Sverige domineras i dag av tjänster, där många arbetar på distans, på platser och tider som passar dem själva bäst. Vi har ett 24-timmarssamhälle, där handel och tjänsteleveranser sker på dygnets alla timmar. Det finns stora grupper av människor som hellre jobbar på kvällar och helger av en mängd olika skäl. För att det passar dem och för att de tycker att det är bekvämt.

Problemet med kollektivavtalens skrivningar om arbetstid är att de utgår från den gamla fabriken. Från en tid då arbetarna strömmade in i långa kolonner till dagens arbetspass, och där ångvisslan ljöd när arbetsdagen var slut. Då var det obekvämt att inte få gå hem vid en viss tid och äta sill och potatis tillsammans med resten av familjen, som alla andra. I dag är det många som hellre tar en wrap i språnget mellan olika aktiviteter.

Det finns ingen lösning som passar alla. I till exempel gymbranschen, som har tyngdpunkten på kvällsarbete, har man förhandlat fram en annan ob-modell än den vanliga. Detta borde fler ta efter.

I lönesamtalen bör arbetsgivaren kunna komma överens med varje individ om vad som är ob-tid. Denna fråga vill vi ta upp inom ramen för det samarbetsavtal som Almega nyligen slöt med Unionen och tre akademikerförbund.

Det öppnar för fler att få ta sovmorgnar ibland. Själv tänker jag fortsätta med att gå upp tidigt på morgonen. Utan ob-tillägg.

Jonas Milton

VD för Almega

Följ ämnen i artikeln