Ätstörningar tar inte sommarlov

Tjejzonen: Det är nu som pressen på unga tjejer och deras kroppar är som störst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-21 06.00

Baksidan av sommarmånaderna är att med värmen kommer en tid då pressen på flickors och unga tjejers kroppar är som allra störst. Här listar vi sex förändrade beteenden som du som vuxen kan vara extra uppmärksam på under sommaren, skriver Ida Olihl.

DEBATT. Syrenen blommar, skolavslutningarna avlöser varandra och solen värmer. Just nu ser många barn och unga fram emot ett härligt sommarlov där lektioner och läxor byts ut mot långa dagar utan krav eller måsten.

Men det är inte allas verklighet, speciellt inte om du lider av ätstörningsproblematik. Baksidan av sommarmånaderna är att med värmen kommer en tid då pressen på flickors och unga tjejers kroppar är som allra störst.

 

Vi på Tjejzonen märker av detta när köerna till vår ätstörningschatt blir allt längre. De flickor och tjejer som söker stöd hos våra volontärer sätter hjärtskärande ord på hur det är att som sjuk inte kunna värja sig mot alla ”perfekta” kroppar, kostråd och träningsrutiner, väl förklädda i ”self care” och hälsosam livsstil.

Samtidigt är sommaren ju en tid då antalet tillfällen man förväntas vara lätt- eller avklädd kulminerar, något som kan vara känsligt även för någon som inte är sjuk. Och då kan man bara föreställa sig vad det innebär för någon som faktiskt är det.

Den krassa sanningen är att ätstörningar inte tar sommarlov, snarare tvärtom. Det är när skola och vardagliga rutiner omkullkastas och kontakten med vuxenvärlden minskar som unga tjejer behöver som mest stöd.

Varje månad av de här tjejernas liv spelar roll, oavsett om det är sommar, höst, vår eller vinter

Trots det, är det under sommarmånaderna som hjälpen för de som är sjuka är som svårast att få. Vården sommarstänger behandlande mottagningar - trots att det kan ha mycket negativa effekter på de unga tjejer som blir utan behandling, något som kan riskera att sjukdomsförloppet förvärras och förlängs.

Samtidigt innebär detta också att man lämnar de unga tjejer som ligger i riskzonen för att utveckla ätstörda beteenden att klara sig själva. Trots att forskningen visar att ju tidigare dessa tjejer fångas upp och får stöd, desto större chans att förhindra ett allvarligare sjukdomsförlopp.

 

Varje månad av de här tjejernas liv spelar roll, oavsett om det är sommar, höst, vår eller vinter. Vi och andra ideella  organisationer gör vad vi kan för att nå ut med våra stödchattar och jourlinjer, för att finnas där både för anhöriga och för de som är sjuka.

Men även våra resurser är begränsade under sommaren och därför behöver vi vuxna med flickor och tjejer i vår närhet göra gemensamma ansträngningar för att se och lyssna på dem som behöver det.

 

Här är sex förändrade beteenden som du som vuxen kan vara extra uppmärksam på under sommaren:

  1. Snabb eller stor viktminskning som personen i fråga tycker är något bra.
  2. Att någon hoppar över måltider eller kommer med ursäkter för att inte äta, genom att tillexempel säga att man är mätt eller redan har ätit.
  3. Att någon undviker situationer där kroppen syns, som att man till exempel inte vill följa med till badstranden.
  4. Att någon pratar kritiskt kring sitt eget eller andras utseende, vikt och kropp.
  5. Att personen drar sig undan, stänger av och inte vill prata om sitt mående.
  6. Överdriven träning där personen exempelvis inte tillåter vilodagar.

 

Skulle du som läser detta och är anhörig, själv drabbas eller har en ung tjej i din närhet som skulle behöva stöd, finns vi här. Året runt.

Ätstörningar tar inte sommarlov och därför kan inte vi heller göra det.


Ida Olihl, ansvarig för ätstörningsrelaterade stöd, Tjejzonen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.