Funkisskatten straffar alla som inte kan jobba

S-politiker: En gigantisk orättvisa från Tidöregeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-14

Regeringens satsning på det åttonde jobbskatteavdraget kostar 11 miljarder. Att avskaffa funkisskatten skulle kosta 290 miljoner. Det vore ett lågt pris för att komma tillrätta med en gigantisk orättvisa, skriver sju riksdagsledamöter från S.

DEBATT. Nyligen landade deklarationsblanketterna från Skatteverket i svenskarnas brevlådor. Med blanketten kommer också det preliminära skattebeskedet.

Det säger i år att höginkomsttagare får betala mindre i skatt än tidigare. Ännu ett jobbskatteavdrag har gett löntagarna sänkt skatt och pensionärer får en motsvarande skattesänkning. För den som har haft höga räntekostnader kommer nu dessutom återbäring i form av ränteavdrag.

 

Andra har inte fått ett öre i sänkt skatt. De som är långvarigt sjuka och de som har en funktionsnedsättning som gör att de (av Försäkringskassan) har bedömts oförmögna att arbeta heltid på den vanliga arbetsmarknaden får inga skattesänkningar.

Garantinivåerna i sjuk- och aktivitetsersättningen ligger långt under genomsnittliga lönenivåer och genomsnittliga pensioner.

Med den nuvarande regeringens skattesänkarpolitik får den gruppen i dag högre skatt än andra. I praktiken blir de alltså straffbeskattade för att de inte kan arbeta.

 

De borgerliga partierna har gjort på samma sätt förut. Den förra socialdemokratiska regeringen avskaffade den så kallade funkisskatten. Men Tidöregeringen införde den igen.  

Det handlar om upp till 1 800 kronor per år i högre skatt. En kvarts miljon svenskar berörs – bland dem många av dem som har allra svårast att få ihop ekonomin i dagens Sverige.

Regeringens satsning på det åttonde jobbskatteavdraget kostar 11 miljarder. Att avskaffa funkisskatten skulle kosta 290 miljoner. Det vore ett lågt pris för att komma tillrätta med en gigantisk orättvisa.

 

Funkisskatten är inte det enda orättvisa i Tidöregeringens skattepolitik. Den som har råd att göra omfattande renoveringar av sin bostad under 2024 får nu höjt rotavdrag (renovering, utbyggnad eller tillbyggnad), från 50 000 kr till 75 000 kronor. Samma sak för den som har råd att betala för Ruttjänster (rengöring, underhåll och tvätt).

Den satsningen – mer till dem som redan har – lägger regeringen en miljard kronor på. Vi socialdemokrater tycker att de pengarna kunde ha använts bättre.

 

Det årets skattebesked visar är att vi nu har en regering som satsar pengarna på dem som redan har pengar och ser till så att de får mer för sina pengar.

Men regeringen har inget engagemang alls för dem som har det ekonomiskt tuffast i kostnadskrisens Sverige: inte för personer som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning, inte barnfamiljer eller ensamstående föräldrar, inte studenter.

Det här är inte det Sverige vi socialdemokrater vill ha. Vi vill att Sverige ska vara ett land där den som kan arbeta också arbetar, där det finns arbete för människor efter deras förmåga och där inte den som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom inte kan arbeta blir straffbeskattad.


Karin Sundin, riksdagsledamot (S)
Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot (S)
Marcus Wennerström, riksdagsledamot (S)
Eva Lindh, riksdagsledamot (S)
Ewa Pihl Krabbe, riksdagsledamot (S)
Jessica Rodén, riksdagsledamot (S)
Sanna Backeskog, riksdagsledamot (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.