Vi vädjar till dig – nu måste du hjälpa oss

Sveriges 21 regioner: Konsekvenserna om vi låter bli kommer att vara fruktansvärda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-16

Nu behöver vi ta ett gemensamt ansvar för att minska trycket på vården genom att följa rekommendationerna. Det hänger på dina och mina val. Val som gör skillnad. Det handlar om liv, skriver ansvariga för hälso- och sjukvården i samtliga 21 regioner. Bilden är från Södersjukhuset i Stockholm.

DEBATT. Nu måste vi alla hjälpas åt. Det är allvar. Konsekvenserna om vi låter bli blir fruktansvärda.

Vi har ett mycket skarpt läge i vårt land som borde göra valen i vardagen enkla. Det handlar om val som att ge sig ut och julshoppa, gå på glöggfesten eller avslutningskalaset med kollegorna. Eller att inte göra det. Val som borde vara så enkla när vi i andra vågskålen lägger risken att bli sjuk och risken att smitta andra. Det handlar om allas våra liv.

Nu gäller Folkhälsomyndighetens nya nationella allmänna råd. Var och en av oss har ett personligt ansvar för att undvika att bli smittade eller smitta andra, inte minst under jul- och nyårshelgerna.

Vi måste visa våra medmänniskor hänsyn, särskilt viktigt för att skydda personer i riskgrupper. Råd som vi alla ska följa. Annars uteblir effekten.

Den svenska strategin handlar om att platta ut kurvan för att vi inte ska slå i sjukvårdens kapacitetstak. Under coronaåret 2020 har kapaciteten för det akuta omhändertagandet ökat rejält, antalet intensivvårdsplatser fördubblades på bara några veckor.

Men nu finns ändå risk för att vi är på väg att nå kapacitetstaket inom intensivvården. Inte för att det saknas sängar eller utrustning. Nu handlar det kritiska läget om våra medarbetare, som dragit ett oerhört tungt lass under en lång period.

Som ansvariga för sjukvården i hela landet vädjar nu till dig att ta ditt ansvar. Vi arbetar allt vi kan för att öka kapaciteten, så att vi kan vårda alla på bästa sätt. Du måste hjälpa oss och de som jobbar i vård och omsorg genom att följa råden för att pressa tillbaka smittan.

Som arbetsgivare gör vi nu allt vi kan för att våra medarbetare ska orka och ju mer du och jag gör för att undvika smitta, desto bättre blir det för alla de undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra professionella inom vård och omsorg som gör stordåd varje dag.

Vi regioner arbetar hela tiden i tät samverkan. Vi står redo att stötta upp för varandra och ta emot patienter från andra delar av landet om behovet uppstår. Det finns även möjligheter att – när så behövs – hjälpa varandra med personal.

Vi fortsätter att testa så många som möjligt och vi fortsätter att smittspåra. Självklart fortsätter vi även att upprätthålla så mycket av den vanliga vården som möjligt. Vi vill uppmana alla som behöver vård att ta kontakt med sjukvården som vanligt. Ingen ska undvika att söka vård av oro för virussmitta.

Allt är inte nattsvart. Vi vet så mycket mer om covid-19 nu än vi gjorde i våras. Det gör att fler patienter som skrivs in på IVA också kan skrivas ut. Dessutom finns ett vaccin inom räckhåll och om det går enligt planerna ska alla vuxna invånare ha erbjudits möjligheten till vaccinering under första halvåret nästa år. Men. Vi är inte där riktigt ännu.

Nu behöver vi ta ett gemensamt ansvar för att minska trycket på vården genom att tänka efter och följa rekommendationerna. Det hänger på dina och mina val. Val som gör skillnad. Det handlar om liv.


Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Jönköpings län
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro
Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Halland
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Stockholm
Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Värmland
Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Blekinge
Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gävleborg
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala
Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gotland
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Skåne
Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Östergötland
Roger Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Kronoberg
Pia Näsvall, chefsläkare, Region Norrbotten
Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västernorrland
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Kalmar län
Monica Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Sörmland
Karin Stikå Mjöberg, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Dalarna
Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Jämtland Härjedalen
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västra Götaland
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västerbotten
Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västmanland


Undertecknarna är ansvariga för hälso- och sjukvården i samtliga 21 regioner.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.