Djurrättsalliansen: Bojkotta näringen!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-04

”Vanvården resultat av vinstdriven djurhantering”

DEBATT Ännu ett allvarligt vanvårdsfall av djur har avslöjats. Kor och kalvar som badar i lera och gödsel och inte ens får mat. Här kan jag hålla med Jordbruksministern i hans naiva uttalanden om att det är mer lönsamt med ”god djuromsorg”, om man med det begreppet menar att man inte låter sina djur drunkna och svälta ihjäl. Men samtidigt – när djur inte värderas högre än kilopriset i köttdisken är det inte förvånande att sådant här händer.

Och det händer gång på gång på gång. Avslöjanden om vanvård finns var och varannan dag i lokaltidningarna, och ingen vet hur stort mörkertalet är. Den här gången hade en anonym person tipsat Länsstyrelsens inspektörer, numera det nästan enda sättet som vanvård upptäcks. Rutinkontrollerna är ett minne blott då resurserna till den offentliga djurskyddskontrollen inte räcker till.

Det kanske mest skrämmande är hur näringen försöker släta över sådana här saker. Det handlar om personliga tragedier – jo, men sällan så tragiska som följderna för djuren. Kan man inte sköta sitt jobb ska det gå att kalla in en ersättare, det ska inte gå att strunta i sina djur veckor i sträck utan att något händer. I ett uppmärksammat fall i Laholm i våras, där 118 smågrisar hittades döda och 800 djur omhändertogs, gick en företrädare för LRF ut och sa att det viktigaste för dem var ?att lindra effekterna av det som faktiskt inträffat. ”Vi försöker mota Olle i grind och se till att det inte går så långt att myndigheter tvingas ingripa. Man behöver inte ta till storsläggan utan kan oftast lösa det på ett smidigare sätt." Vem skulle sagt något liknande om vanvården gällt lika värnlösa barn?

Hur många avslöjanden, av enskild vanvård eller av systematisk misär som i fallet med grisarna, ska vi behöva se innan det händer något? Det är tre parter som har ansvar för djuren: djurägare och skötare, politiker och myndigheter, men också vi som enskilda medborgare som kan välja att stödja en vinstdriven djurhantering eller att bojkotta den. Att välja bort djurprodukter är det säkraste sättet att inte bidra till djurplågeri.

Lena Lindström, Djurrättsalliansen

Följ ämnen i artikeln