Debattörerna: Ta upp kampen för kvinnohjärtat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-03-11 | Publicerad 2013-03-08

Statistiskt sett kommer mer än var tredje av dina tjejkompisar att dö i en hjärtsjukdom.

Ta en koll på Facebook, i din adressbok eller i din gamla skolkatalog. Statistiskt sett kommer mer än var tredje av dina tjejkompisar att dö i en hjärtsjukdom. Ännu fler kommer att drabbas. Det kan vara nära vänner eller avlägset bekanta, systrar eller kusiner. Det kan låta hårt, men det är viktigt att vi förstår allvaret när det otänkbara inträffar. Så här beskriver en kvinna hur det kändes när hon fick en hjärtinfarkt:

”En dag i mars fick jag så obeskrivligt ont i bröstet att jag nästan inte kunde andas. Jag hade ingen tanke på att det kunde vara hjärtat, men smärtan blev så akut att min man ringde efter en ambulans.”

Vi har lärt oss att hjärtinfarkt visar sig genom en akut bröstsmärta, men många kvinnor upplever infarkten på andra sätt. Ofta känner vi att något är fel men tänker, precis som kvinnan ovan, att det inte handlar om hjärtat. Dessutom låter vi bli att berätta för våra nära och kära att vi mår dåligt eftersom vi inte vill störa. Vi oroar oss för hur det ska gå för våra familjer om vi blir sjuka när vi borde oroa oss för oss själva.

Hjärtsjukdomar drabbar inte bara medelålders män. De kan drabba dig och mig. Din dotters lärare. Kvinnan med den gula cykeln i porten mittemot. Fler kvinnor dör i hjärt-kärlsjukdom än någon annan sjukdom. Vi är fler som är medvetna om det i dag än tidigare, men när det kommer till oss själva är vi dåliga på att förstå vad som händer.

Vi måste börja prioritera och uppmärksamma oss själva. Vi behöver lära oss att känna igen signaler som att vi får ont i bröstet, mår illa eller blir extremt trötta. Det är dags att både vi och våra nära förstår risken att också vi kvinnor kan drabbas.

Tack vare forskningen vet vi i dag mycket om kvinnors hjärtsjukdomar, men många gåtor kvarstår. Forskarna vet att kvinnors naturliga östrogen skyddar mot hjärtsjukdom och försöker nu förstå hur den kunskapen kan ge bättre förebyggande behandling. Forskarna vet att det är vanligare med hjärtinfarkt hos kvinnliga reumatiker än manliga, men orsaken är en gåta. Forskarna vet att fler kvinnor än män får hjärtinfarkt trots att de har rena kranskärl, men de vet inte varför.

Självklart är det viktigt att förhindra hjärtsjukdomen hos alla, kvinnor och män, men fortfarande vet forskarna för lite om skillnaderna mellan kvinnors och mäns hjärtsjukdomar. I flera av de stora studierna om hjärtsjukdom är kvinnor fortfarande underrepresenterade. Forskarna måste bli mycket bättre på att ta med kvinnor i sina studier, vården måste uppmana kvinnor att delta i forskningsprojekten och vi kvinnor måste bli bättre på att ställa upp och hjälpa oss själva och andra.

Hjärt-Lungfonden har kampanjat för kvinnors hjärtan sedan 2006. Pengarna som samlas in går till forskningsprojekt för att ge kvinnor en bättre anpassad diagnostik, behandling, medicinering och rehabilitering. Målet är att kunna rädda 2 000 kvinnors liv varje år. Och forskningen ger resultat – sedan 2008 har antalet kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt minskat med sex om dagen. Men ännu fler liv kan räddas genom mer forskning – och genom att kvinnor som drabbas inser att de måste slå larm.

Vi kvinnor underskattar risken att drabbas. Trots att många av oss känner någon som har drabbats så förknippar vi inte hjärtsjukdom med kvinnor. På internationella kvinnodagen ber vi därför kvinnor i alla åldrar att lyssna till sitt hjärta och bli sitt eget hjärtas hjälte.

Amelia Adamo, journalist, chefredaktör, vice vd och styrelseproffs.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, artist, programledare.

Charlotte Perrelli, artist och entreprenör.

Kristina Sparreljung, insamlingschef och biträdande generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden.

Pia Sundhage, förbundskapten, Sveriges damlandslag i fotboll.

Följ ämnen i artikeln